Gatudetalj
Arkivbild. Foto: Sveriges Radio

Beskjuten kvinnojour redo för nystart

"Personalen mådde fruktansvärt"
1:40 min

Södertälje har varit utan skyddat kvinnoboende i över ett halvår sedan de tidigare lokalerna besköts och personalen sjukskrevs. Nu är jakten på en ny lokal igång.

– Just nu arbetar vi för att öppna ett nytt skyddat boende som vi stått utan sen påsk det här året, säger Johanna Larsson, nytillträdd verksamhetschef på kvinnojouren Annfrid i Södertälje.

Annfrids tidigare boende för kvinnor och barn som flytt våld i hemmet besköts i våras.

– Det upptäcktes på morgonen när kvinnorna som bodde där vaknade, steg upp och såg att någon skjutit genom köksfönstret. Hela jobbet med att flytta kvinnorna och barnen till säkra ställen påbörjades.

När attacken ägde rum evakuerades boende omedelbart. Och av säkerhetsskäl fick också kvinnojouren överge den helt nya lokal som de var på väg att flytta kvinnorna till.

– Man hade börjat skruva ihop möbler och allt var planerat runtomkring men i och med skjutningen, att man inte visste vem som låg bakom, vad motivet var, och om nån hade haft koll på verksamhet, fick man tacka nej till de nya lokalerna, berättar Johanna Larsson.

Eftersom jouren stod utan lokal var man tvungen att säga upp de anställda; flera var då redan starkt påverkade av att arbetsplatsen attackerats.

– Personalen som jobbade mådde ju fruktansvärt dåligt, flera blev sjukskrivna, säger Johanna Larsson.

Södertälje har nu varit utan skyddat boende i mer än ett halvår.

– Det är väldigt allvarligt, det ringer kvinnor varje vecka.

Bristen på platser påverkar hela kvinnojoursarbetet i Stockholm.

– Ofta placeras inte Södertäljekvinnor i Södertälje, utan i en annan stad än där de bor. Det skulle behövas ett tiotal platser.

Kvinnojouren väntar nu på att kommunen ska erbjuda en lämplig lokal.

– Det de kan göra är att hjälpa oss hitta en lokal, vilket inte är helt lätt. Men det upplever jag ändå att de har som mål. Efterfrågan på platser är stor.

Polisen har ännu inte kommenterat hur det går med utredningen om skjutningen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".