Ahmet med sina två barn hemma i Södertälje.
Ahmet med sina två barn hemma i Södertälje. Foto: Sveriges Radio.

Kritik mot höjda hyror efter renoveringar

"Mamma, jag vill ha eget rum"
1:36 min

I Södertälje renoveras många hyresrätter, och därmed stiger hyrorna. En tvåbarnsfamilj säger att priserna gör det omöjligt för dem att byta till en större lägenhet.

 – Vi alla sover i ett rum. Hela tiden min dotter säger "Mamma jag vill ha eget rum" men vi säger det finns inte, säger mamman i familjen.

Familjen Aksoy på Fornhöjden i Södertälje har två barn. Lägenheten börjar kännas för liten. Därför blev pappa Ahmet så glad när han fick veta att en fyra snart skulle bli tillgänglig i samma område. Men lyckan blev kortvarig när han insåg priset – nästan 11 000 kronor i månaden.

– 10 700 kronor per månad, det är mycket dyr lägenhet, säger han.

En släkting bor i en aningen större lägenhet i samma område. Deras hyra ligger på 9 500 kronor, berättar Ahmet. Han förstår inte hur lägenheten han erbjöds kan kosta så mycket mer.

– Varför liknar de inte de pengarna, eller den hyran?

Fram till i våras var det kommunala bolaget Telge Bostäder familjens hyresvärd. De vill inte uppge hur mycket hyran för fyrarumslägenheten låg på innan fastigheten såldes till den privata hyresvärden IvarBo.

Men bolaget uppgav en normhyra för området och enligt den borde lägenheten kosta runt 8 500 i månaden. Med andra ord ligger den nya hyran 25 procent högre.

Kan likställas med lyxrenoveringar.

Igor Vidala på Hyresgästföreningen i Södertälje säger att omfattande renoveringar, följt av hyreshöjningar, blir allt vanligare.

– De renoveras på ett sätt som kan likställas med lyxrenoveringar. Och på så sätt har de möjlighet att hyran. Det kan vara höjningar på 30–35 procent, upp emot 40 procent beroende på vilka tillval som görs, säger han.

Trots att det är fullt lagligt vill Hyresgästföreningen att hyresvärdar tänker på konsekvenserna. Att familjen Aksoy inte kan byta upp sig i samma område är ett exempel, men även att grannarna kan uppleva att standarden skiljer sig för mycket mellan lägenheterna.

– Då blir det en väldig splittring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".