Zozan Inci, som är ordförande för Riksorganisationen för kvinno- och tjejjourer i Sverige, Roks
Zozan Inci, som är ordförande för Riksorganisationen för kvinno- och tjejjourer i Sverige, Roks Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
MÄNS VÅLD MOT KVINNOR

Roks: Mäns våld mot kvinnor måste utredas bättre

Zozan Inci, ordförande för Roks: Man måste ta kvinnans historia på allvar
1:32 min

Förra året dömdes 116 män i hela Sverige till fängelse för grov kvinnofridskränkning. Inte en enda dömdes till maxstraffet på sex år. Snittiden för de som dömdes var ett år.

Zozan Inci, som är ordförande för Riksorganisationen för kvinno- och tjejjourer i Sverige, Roks, säger att de här brotten måste utredas bättre.

– Polis och domstolar måste förbättra utredningen och samla på sig fler bevis och material för att öka straffskalan. Man måste ta kvinnans historia på allvar redan från början. Dokumentera allt och det kan i sin stärka bevisbördan mot mannen när det väl blir rättegång, säger hon.

Hur gör vi för att stoppa mäns våld mot kvinnor?

– Det gör vi genom att fortsätta kämpa, det är ett av de största samhällsproblemen, det är ett globalt problem. Man behöver börja från grunden bland barn och unga för att nå ut till olika grupper för att tillsammans förebygga våldet mot kvinnor.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".