Hibak Thahir
1 av 2
Hibak Thahir, 17, bor i Bredäng. Foto: Peter Johansson/Sveriges Radio
Hibak bor i Bredängs centrum, men trivs egentligen bäst på landet.
2 av 2
Hibak bor i Bredängs centrum, men trivs egentligen bäst på landet. Foto: Peter Johansson/Sveriges Radio
ETT NYTT SVERIGE

Hibak, 17: Varför har svenskar svårt att visa känslor?

"Är svenskar glada eller arga?"
4:41 min

Hibak Thahir, en av de flyktingar vi följer i vår satsning Ett nytt Sverige, har bott i Sverige i drygt ett år. Hon har reflekterat över varför svenskar har så svårt att visa känslor?

Hibak Thahir är tillbaka vid Mälarhöjdsbadet i Bredäng, där vi träffade henne förra gången. Sedan vårt förra möte har hon hunnit reflektera över hur svenskar är jämfört med människorna i Etiopien.

– Det är något jag aldrig förstår. Är svenskar glada eller arga? Man vet inte, de ser likadana ut, säger hon.

Men jag börjar själv bli som dem.

Hibak reser sig från bänken och går tillbaka genom lövskogen. På väg mot Bredängs centrum, där hon bor, berättar Hibak att hon trivs bättre på landet än i storstaden.

– Jag är uppvuxen på landet. Det känns lugnare i naturen.

Hibak kom i vintras som ensamkommande flyktingbarn från Ogaden i Etiopien. Hon är en av de tre personer som P4 Stockholm följer under drygt två år i Sveriges Radios satsning Ett nytt Sverige.

Det här är Ett nytt Sverige

Sveriges Radio vill vara med och skildra ett Sverige i förändring, med utgångspunkt i människors möten. I den nya satsningen Ett nytt Sverige är 13 reportrar från nio lokala P4-kanaler med och skildrar människornas vardag under en längre tid.

Mellan 2016 och fram till valet 2018 följer vi ett antal personer som på olika sätt berörs av migrationsfrågan. Vi möter asylsökande, volontärer, gode män men även människor som är oroliga inför de utmaningar som migrationen innebär för samhället. 

I Stockholm följer vi Hibak, 17, Hodan, 28 år samt 26-åriga Koulit i deras vardag.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".