Martin Ferretti och Joachim Hövel.
1 av 4
Martin Ferretti och Joachim Hövel. Foto: Setareh Seydalzadeh/Street Star
Joachim Hövel och Martin Ferretti
2 av 4
Joachim Hövel och Martin Ferretti Foto: Mia Bryngelson/Sveriges Radio
Joachim Hövel
3 av 4
Joachim Hövel Foto: Setareh Seydalzadeh/Street Star
Martin Ferretti
4 av 4
Martin Ferretti Foto: Setareh Seydalzadeh/Street Star

Vännerna från Tensta lockar unga med dans

"Det finns så många barriärer för tjejer"
1:57 min

Joachim Hövel och Martin Ferretti ville sätta Stockholm på danskartan och grundade 2005 Streetstar. I dag kommer tusentals dansare från 30 länder till Stockholm för att tävla.

Joachim Hövel och Martin Ferretti har dansen gemensamt. Det började i Tensta och vidare ut i världen. Joachim arrangerade bland annat Sveriges första housefester och Martin kan skryta med att ha varit uppvärmningsakt till ingen mindre än Michael Jackson.

Idag driver de den ideella föreningen Streetstar som utöver att arrangera stora dansfestivaler och tävlingar även jobbar med att engagera barn och ungdomar i olika dansrelaterade projekt och utbildningar.

Ett av dessa projekt är Streetstar sisters i Tensta.

– Många tjejer i förorten vill inte hålla på med traditionell idrott, men genom flera undersökning som idrottsförvaltningen gjort såg man att det som låg högst upp på listorna var "rörelse till musik", som de kallar det, säger Joachim Hövel. 

 – Då kändes det också naturligt för oss att komma tillbaka till våra egna rötter, där vi har vuxit upp och försöka dra igång något, så vi startade Streetstar sisters. 

Men helt okomplicerat har det inte varit berättar Joachim. En av svårigheterna har varit att nå ut till tjejerna och det har tagit tid att bygga upp en relation och ett förtroende. 

– Det har varit viktigt att hitta rätt personer med rätt driv som även har en förankring i området och som kan kommunicera det vi vill till de tjejer vi vill nå.

Det finns många barriärer, både sociala och andra som gör att tjejer kanske inte tillåts att dansa på samma sätt som killar.

– Men efter mycket arbete så har vi byggt upp en fantastisk tjejgrupp där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".