Eva Håkansson och Jane Stegring från Vårdförbundet.
Eva Håkansson och Jane Stegring från Vårdförbundet. Foto: Fredrik Ramel / Sveriges Radio

Omorganisation av Karolinska får fackligt stöd

"Kompetensen tar inte till vara i gamla organisationen"
1:28 min

Efter tidigare kritik får nu den planerade omorganiseringen av Karolinska Sjukhuset i Solna stöd från flera yrkesgrupper.

Eva Håkansson är samordnare på Vårdförbundet på Karolinska sjukhuset i Solna. Hon är en av de som i grunden är positiv till omorganiseringen som ska genomföras av Karolinska sjukhuset lagom till att man flyttar in i nya lokaler.  

– Det finns stora risker redan i dag, till exempel att sjuksköterskors kompetens inte tas till vara. Vi har utbildade sjuksköterskor som är både magistrar och som har disputerat, med de har ingen roll i den gamla organisationen. För våra yrkesgrupper finns det en möjlighet nu att ta ledande roller.

Eva är också en av totalt sjutton representanter för olika verksamheter på Karolinska sjukhuset som undertecknat ett brev till styrelsen till stöd för den nya vårdmodellen.

Bland undertecknarna finns bland annat sjuksköterskor, läkare och sjukgymnaster, någonting som Dagens Nyheter var först med att rapportera.

Förändringarna kommer bland annat att innebära att klinikerna försvinner, någonting som fått stor kritik från Läkarföreningen. Risken finns att specialistkompetensen hos läkarna blir svårare att upprätthålla, anser man.

Vårdförbundet tror i stället att den nya organisationsmodellen kan bli positiv för deras medlemmar. Sjuksköterskors breda kompetens kan utnyttjas bättre.

Jane Stegring, ledamot i förbundsstyrelsen inom Vårdförbundet, instämmer med Eva Håkansson.

– Det vi tycker som organisation är att alla ska komma till sin rätt. Som Eva säger har våra grupper mycket större kunskaper, som inte har nyttjats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".