Man i häkte
Foto: ADAM IHSE / EXPONERA
MÄNS VÅLD MOT KVINNOR

Låga straff för upprepade kränkningar mot kvinnor

Åklagare Eva Johnsson: Rimlig avvägning
1:22 min

Inte en enda man i hela landet dömdes till maxstraffet på sex års fängelse för grov kvinnofridskränkning förra året. Snittiden för brottet var istället fängelse i ett år.

Kammaråklagaren Eva Johnsson, från Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum för våld i nära relationer, tycker att straffsatserna ändå är rimliga.

– Förmodligen är det en rimlig avvägning man har gjort i domstolarna. Om man skulle döma för tre fall av ofredande så kanske du hamnar på dagsböter eller bara en villkorlig dom. Där krävs det väldigt mycket för att komma upp till ett längre fängelsestraff, säger hon.

Tidigare i veckan har P4 Stockholm rapporterat om Donna, som misshandlades av sin man under åtta år. Hennes exsambo fick ett års fängelse.

Tittar man på statistiken är ett år i fängelse ett vanligt straff, trots att maxstraffet för grov kvinnofridskränkning är sex år.

Totalt dömdes under förra året 116 män i hela Sverige för grov kvinnofridskränkning. Inte en enda av dem till maxstraffet på sex år.

Kammaråklagaren Eva Johnsson menar att männen redan får ett hårdare straff än vad de skulle fått om brotten som ingår i grov kvinnofridskränkning dömts separat.

– Eftersom de utgör ett led i en allvarlig kränkning av en persons integritet och självkänsla. Det är ju därför man har valt att lägga att man kan lägga ihop de mindre allvarliga brotten till det det här allvarliga brottet grov kvinnofrid. Då har man ett straffminimum på 9 månader.

Grov kvinnofridskränkning

Ledsen kvinna sitter i soffa.

Brott i nära relation är ett samlingsbegrepp för flera brott där offer och förövare har eller har haft en nära relation. Brotten kan vara fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld. Det kan också vara brott där man tvingar eller hotar någon, stänger in någon eller befinner sig hemma hos någon utan lov. Med nära relation menas att man är eller har varit gift, sambo eller särbo eller har gemensamma barn. Även barn, föräldrar och syskon räknas som närstående. Brotten handlar ofta om olaga hot, misshandel eller sexuellt våld.

I samhällsdebatten och i lagstiftningen har brott i nära relationer allt mer kommit att betraktas som ett samhällsproblem i stället för en privatsak.

År 1998 infördes lag om grov fridskränkning och grov kvinnofridskränkning. För att en person ska dömas för något av dessa brott krävs att han eller hon ska ha begått flera straffbelagda gärningar mot en och samma person under en kortare eller längre tidsperiod, och att dessa gärningar varit ett led i en upprepad kränkning av personens integritet och självkänsla.

Brottet lyder under allmänt åtal vilket innebär att polis eller åklagare är skyldiga att utreda brottet, när det blivit känt av dem, även om den som är utsatt inte vill det.

Källa: Polisen.

Utsatt för våld? Hit vänder du dig

Kvinnojourer och tjejjourer
Unizon och Roks samlar kvinno- och tjejjourer runt om i länet.
Hitta kontaktuppgifter på roks.se och unizon.se

Kvinnofridslinjen
Telefonen är öppen dygnet runt 020-50 50 50

Polisen
För akuta fall – ring 112
För att anmäla – ring 114 14

Du kan också vända dig till socialtjänsten i din kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".