Sofia Trison
Enligt Sofia Trison söker många kvinnor hjälp hos kvinnojouren. Foto: Emma Kirkhoff/Sveriges Radio.

Många kvinnor i Väsby anmäler hot och våld

Sofia Trison, kvinnojouren: Vi har ett konstant hårt tryck
1:43 min

Upplands Väsby är en av de kommuner i länet med flest anmälningar om grov kvinnofridskränkning. Kvinnojouren bekräftar att många kvinnor utsätts för hot och våld.

Sedan kvinnojouren Mivida öppnade i Upplands Väsby för tre år sedan har mängder av hjälpsökande kvinnor hört av sig.

– Vi har ett konstant hårt tryck, både på den öppna verksamheten och när det gäller placeringar i skyddat boende, säger Sofia Trison, verksamhetsansvarig för Mivida. 

De senaste sex åren har Upplands Väsby varit en av de kommuner i länet där det anmäls flest grova kvinnofridskränkningar, visar statistik från Brottsförebyggande rådet. I fjol anmäldes 54 brott per 100 000 invånare – den högsta siffran i hela länet.

Niklas Utterström, enhetschef för ekonomiskt bistånd i Upplands Väsby, tror att en förklaring är att man jobbar aktivt för att våldsutsatta kvinnor ska höra av sig.

– Kommer de till oss jobbar vi motiverande, vilket kan föranleda att det blir fler anmälningar. Sedan handlar det väl om socioekonomiska skillnader mellan kommuner. Det kan finnas väldigt många förklaringar som man måste analysera närmre, säger han. 

I snitt 120 kvinnor söker varje år hjälp hos kvinnojouren Mivida. Kvinnojouren ger kvinnorna råd och samtalsstöd och erbjuder skyddat boende. Samtalen med kvinnorna vittnar om ständiga trakasserier och hård kontroll.

Sofia Trison berättar om en kvinna som alltid kollade på klockan när hon stannade vid trafikljus på vägen hem.

– Ibland var hon tvungen att köra mot rött och ibland var hon tvungen att stanna vid vägkanten om hon kom för tidigt. Hon fick varken komma för tidigt eller för sent, för då kunde hon ju ha gjort något annat.

Vad skulle ha hänt då?

Hon utsattes för väldigt mycket fysiskt våld och kunde låsas ute på vintern utan vinterkläder.

Sofia Trison tror inte att Väsbys kvinnor är mer våldsutsatta än kvinnor i andra delar av länet. Men på kvinnojouren ser man att unga kvinnor utan barn har blivit bättre på att polisanmäla.

– Förhoppningsvis har det blivit tydligare i samhället att det här inte är okej, att man har rättigheter och att det är ett brott, säger hon.

Grov kvinnofridskränkning

Ledsen kvinna sitter i soffa.

Brott i nära relation är ett samlingsbegrepp för flera brott där offer och förövare har eller har haft en nära relation. Brotten kan vara fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld. Det kan också vara brott där man tvingar eller hotar någon, stänger in någon eller befinner sig hemma hos någon utan lov. Med nära relation menas att man är eller har varit gift, sambo eller särbo eller har gemensamma barn. Även barn, föräldrar och syskon räknas som närstående. Brotten handlar ofta om olaga hot, misshandel eller sexuellt våld.

I samhällsdebatten och i lagstiftningen har brott i nära relationer allt mer kommit att betraktas som ett samhällsproblem i stället för en privatsak.

År 1998 infördes lag om grov fridskränkning och grov kvinnofridskränkning. För att en person ska dömas för något av dessa brott krävs att han eller hon ska ha begått flera straffbelagda gärningar mot en och samma person under en kortare eller längre tidsperiod, och att dessa gärningar varit ett led i en upprepad kränkning av personens integritet och självkänsla.

Brottet lyder under allmänt åtal vilket innebär att polis eller åklagare är skyldiga att utreda brottet, när det blivit känt av dem, även om den som är utsatt inte vill det.

Källa: Polisen.

Utsatt för våld? Hit vänder du dig

Kvinnojourer och tjejjourer
Unizon och Roks samlar kvinno- och tjejjourer runt om i länet.
Hitta kontaktuppgifter på roks.se och unizon.se

Kvinnofridslinjen
Telefonen är öppen dygnet runt 020-50 50 50

Polisen
För akuta fall – ring 112
För att anmäla – ring 114 14

Du kan också vända dig till socialtjänsten i din kommun.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".