Mikael Odenberg, blir ny ordförande för Karolinska Institutet.
1 av 2
Mikael Odenberg, blir ny ordförande för Karolinska Institutet. Foto: Drago Prvulovic/ Tomas Oneborg/TT.
Efter Paolo Macchiarinis experiment fick Karolinska institutets styrelse avgå. I dag presenteras den nya.
2 av 2
Efter Paolo Macchiarinis experiment fick Karolinska institutets styrelse avgå. I dag presenteras den nya. Foto: TT Montage: Sveriges Radio.

Odenberg ny ordförande på KI

Mikael Odenberg: Måste återuprätta institutets forna glans
0:26 min

Förre försvarsminister Mikael Odenberg (M) blir ny ordförande för Karolinska institutet.

Dokument inifrån i SVT avslöjade i början av 2016 att Karolinskas stjärnkirurg Paolo Macchiarini fuskar och använder farliga arbetsmetoder. Som en konsekvens avgick Karolinska institutets styrelse, samt universitetskansler Harriet Wallberg.

I dag tillsatte regeringen en ny styrelse för det ansedda medicinska universitet.

– Det är viktigt att återupprätta förtroende för KI, då behövs en nystart för styrelsen, säger Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning.

Förslag på nya ledamöter ha lämnat av en nomineringsgrupp. Regeringen har fattat beslut helt i nomineringsgruppens förslag, enligt ministern.

Ordförande, med start 1 december, blir den förre moderate försvarsministern (2006-2007) Mikael Odenberg.

– Det känns ansvarsfullt. KI är Sveriges främsta universitet och har ett solkat rykte både på hemmaplan och utomlands, säger han.

– Mitt uppdrag är inte att titta bakåt utan framåt.

Ytterligare tre ledamöter valdes in i KI:s styrelse av regeringen. Dessa är:

  • Liselott Höjgaard, som sedan 2000 avdelningschef vid Rigshosppitalet i Köpenhamn. Hon är professor i medicinsk teknik vid Köpenhamns universitet.
  • Björn Stensaker, professor vid institutet för pedagogik vid Universitet i Oslo. Han forskar och undervisar om organisation, styrning och ledning i högre utbildning.
  • Göran Stiernstedt är konsult och rådgivare i den statliga kunskapsstödsrådgivningen. Han har tidigare arbetat som överläkare.

Fakta/Macchiarini-skandalen

2010 rekryteras den världskände kirurgen Paolo Macchiarini som gästprofessor till Karolinska institutet.

2011 börjar han på Karolinska att operera in konstgjorda luftstrupar på patienter. Flera av dem avlider senare.

2013 i oktober får Paolo Macchiarini operationsförbud på thoraxkliniken på Karolinska universitetssjukhuset efter att ett läkarmöte hållits där kirurgen fått redovisa utfallet av operationerna som gjorts med metoden.

2014 i augusti anmäler fyra läkare på Karolinska universitetssjukhuset Paolo Macchiarini till institutets rektor för att ha förvanskat resultaten av operationerna i sex vetenskapliga artiklar.

Januari 2016 sänder SVT:s dokument inifrån, där dokumentärfilmaren Bosse Lindqvist avslöjar bristerna kring Macchiarini.

2016 lämnar styrelsen för Karolinska institutet (det så kallade konsistoriet). Konsistoriet är Karolinska institutets "högsta beslutande organ" och består av totalt 20 ledamöter varav regeringen utser åtta ledamöter. Ordförande är förre FP-ledaren Lars Leijonborg. 1 december tillträder i stället Mikael Odenberg.

Källa: Ekot, TT, Dagens Medicin

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".