Kent Ekeroth (SD) och Stureplan.
Ekeroth säger att han försvarade sig. Foto: Christine Olsson/TT, Hasse Holmberg/TT.

Åkesson uppmanar Ekeroth att ta timeout

Inrikespolitisk kommentator: Besvärande för SD
0:30 min

SD:s partiledare Jimmie Åkesson uppmanar Kent Ekeroth att ta timeout från uppdraget i justitieutskottet efter att han anmälts för misshandel under natten mot torsdagen nära Stureplan i Stockholm.

Ekots inrikespolitiske kommentator Fredrik Furtenbach säger att de många besvärande vittnesmålen gällande Ekeroths beteende här kvällen gör det för svårt för Jimmie Åkesson att bara rycka på axlarna den här gången.

– Särskilt när brott och straff och ett stramare rättssystem är en fråga som Sverigedemokraterna vill ha som en hjärtefråga, säger han.  

Jimmie Åkessons uppmaning sker efter att riksdagsledamoten Ekeroth polisanmälts misstänkt för en misshandel som skett under natten mot torsdagen. Ett bråk uppstod utanför en nattklubb nära Stureplan i centrala Stockholm.

– Om man är föremål för en anklagelse oavsett vad som hänt är det så allvarligt att man inte kan agera i justitieutskottet med de frågor som finns där. Det är viktigt att han tar en time out från det här uppdraget tills frågan är utredd, säger Jimmie Åkesson till TT.

Ekeroth ska enligt uppgift till Aftonbladet ha slagit en man i ansiktet med knytnäven. Mannen ska dessförinnan ha sagt något provokativt till Ekeroth, efter det att riksdagsledamoten blivit nekad inträde till klubben.

"Jag försvarade mig reflexmässigt genom att ge angriparen en lättare örfil", skriver Kent Ekeroth själv i ett sms till tidningen.

Aftonbladet har pratat med den 20-årige man som ska ha blivit slagen. Han berättar att hans kommentar handlade om den så kallade järnrörsskandalen.

– Jag mötte hans blick och sa något i stil med: "Hade du kul med järnrören? Då slog han mig med knytnäven rakt i ansiktet, säger 20-åringen till Aftonbladet.

Texten uppdateras

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".