Fornhöjden, Södertälje. Foto: Udo Schröter/CC BY SA 3.0
Fornhöjden, Södertälje. Foto: Udo Schröter

Privat värd i Södertälje försvarar hyreshöjningar

Claes Jernbeck, vd: Skicket är ju eftersatt
1:37 min

Den privata hyresvärden IvarBo känner inte igen sig i Hyresgästföreningens beskrivning av "lyxrenoveringar" av lägenheter i Fornhöjden.

 

Igor Vidala, på Hyresgästföreningen i Södertälje, kritiserar de privata värdarnas system med renoveringar som han kallar för "lyxrenoveringar".

– Lägenheter renoveras på ett sätt som kan likställas lyxrenovering. På så sätt kan man höja hyran, säger Igor Vidala på Hyresgästföreningen i Södertälje.

Han menar att finns risker med att standarden och hyrorna ligger så olika i samma område.

– Det blir en väldigt splittring i hyresgästkollektivet. En del sitter kvar i sina gamla lägenheter med dåligt underhåll medan grannen har en totalrenoverad.

Men hos den privata hyresvärden IvarBo påminner vd Claes Jernbeck om att renoverinar erbjuds men inte påtvingas befintliga hyresgäster. När ett hem blir ledigt måste IvarBo ofta blåsa ut lägenheten och börja om.

– Skicket är ju lite eftersatt. Jag vet ju att Telge Bostäder har haft i pipelinen att sälja det här, så de kanske inte gjort så mycket i väntan på försäljning.

P4 Stockholm har tidigare rapporterat om familjen Aksoy på Fornhöjden som vill flytta till en större lägenhet, men som inte har råd.

Familjen, som bor hos privata hyresvärden IvarBo, klarar inte hyran för en fyrarummare som IvarBo nyligen renoverat eftersom hyran nu ligger drygt 25 procent högre normhyran för området.

– De byter toa och tapeter och höjer hyran med 2 000-3 000 kronor, säger tvåbarnspappan Ahmet Aksoy.

Försöker lyfta till dagens standard.

Men enligt Claes Jernbeck på IvarBo är den nya hyran fortfarande lägre än nyproduktion.

– Vi försöker ju lyfta det här till dagens standard och då måste vi göra de renoveringar som krävs för att komma dit.

Det kommunala bostadsbolaget Telge Bostäder har under tre års tid sålt cirka en tiondel av sitt bestånd till privata hyresvärdar för att finansiera sina egna renoveringar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".