Sverigedemokraten Kent Ekeroth.
Sverigedemokraten Kent Ekeroth. Foto: Anders Wiklund/TT.

Kent Ekeroth tar timeout

Justitieministern (S): Han borde göra annat än att springa på Stureplan
1:42 min

Kent Ekeroth (SD) anklagas för misshandel – efter ett bråk utanför en nattklubb i Stockholm. I torsdags inleddes en förundersökning.

Nu står det klart att han tar timeout från justitieutskottet.

– Låt oss hoppas att detta blir ordentligt utrett så att vi kan fokusera på politik igen. Jag håller med om Jimmie Åkessons bedömning. Tills vidare kommer jag inte att företräda Sverigedemokraterna i justitieutskottet, kommenterar Kent Ekeroth (SD) i pressmeddelandet.

Riksdagsledamoten har polisanmälts för misshandel efter ett bråk utanför en nattklubb i Stockholm, och nu pågår en förundersökning.

Enligt anmälan ska Kent Ekeroth ha slagit en man i ansiktet. Själv skrev Kent Ekeroth i ett sms till medier på torsdagen att han agerade i självförsvar, efter att ha blivit angripen.

Partiledaren Jimmie Åkesson (SD) uppmanade även på torsdagen Kent Ekeroth att tillfälligt lämna sin plats i riksdagens justitieutskott, tills frågan är utredd.

Björn Söder (SD), som är riksdagens andre vice talman, säger att han har fullt förtroende för Kent Ekeroth, men delar bedömningen att han inte bör delta i justitieutskottets arbete så länge förundersökningen om misstänkt misshandel pågår.

– Sitter man i ett utskott som behandlar just rättsfrågor och man är föremål för en undersökning, så tycker jag att det är fullt rimligt att man också tar en paus i det arbetet. Man kan jobba med mycket andra saker i riksdagen under den tiden, säger Björn Söder.

Justitieminister Morgan Johansson (S) understryker att den förundersökning som har inletts nu ska ha sin gång.

– Jag tänker inte lägga mig i den. Däremot är jag som riksdagsledamot under nästan 20 år rätt överraskad över att Kent Ekeroth ägnar sin tid åt att springa på Stureplan på vardagkvällarna. Han borde ha annat att göra, tycker jag, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".