Johan Törnroth, ordförande Lärarförbundet i Stockholm.
1 av 2
Johan Törnroth, ordförande Lärarförbundet i Stockholm. Foto: Louise Lundmark/Sveriges Radio
Lärardemonstrationen utanför Stadshuset.
2 av 2
Lärardemonstrationen utanför Stadshuset. Foto: Louise Lundmark/Sveriges Radio

Lärare i protest mot lärarlöner: Ökningen ett hån

Lärarförbundet: Det är ett hån
1:24 min

Lärare samlades utanför Stockholms stadshus på måndagen i protest mot lärarbristen. Låga löner och tuff miljö får många att välja bort läraryrket.

Lärarförbundet bekymras över att det inte finns några konkreta satsningar på lärarna i kommunbudgeten.

– Jag är här i dag för att Stockholm behöver rekrytera 2 000 lärare om året framöver. Samtidigt som vi vet att många lärare i Stockholm vill lämna yrket och staden som arbetsgivare, säger Johan Törnroth, ordförande Lärarförbundet i Stockholm.

Vad vill ni åstadkomma med manifestationen?

– Vi vill uppmärksamma den här frågan som en av vår tids största utmaning och Stockholms största utmaning. Läraren är den viktigaste faktorn för elevernas lärare, säger Johan Törnroth.

1,3 procent i schablonökningar. Det är ett hån mot Stockholms lärare.

Martin Nilsson, kanslichef på finansroteln (S), vad säger du om det här?

– Jag tycker att det är jättebra att de har en demonstration och visar vad de tycker. Och vill att det ska satsas på skola och förskola. Vi har en gigantiskt utmaning för att få ihop tillräckligt med lärarna.

Många lärare är missöjda med lönehöjningen i budgeten för 2017?

– Vi har gett bra löneökningar de senaste åren. Vi kommer att behöva göra ännu mer. Nu har vi tagit en budget, jag tror att den budgeten kommer ge bra utrymme för att göra bra förutsättningar för Stockholm skolor.

– Vi kommer att behöva göra mer, precis som vi gjort de tidigare åren. Men vi måste också se vart vi börjar någonstans, säger Martin Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".