Kajsa Hagberg, familjerådgivare på Stockholms stads familjerådgivning.
1 av 2
Kajsa Hagberg, familjerådgivare på Stockholms stads familjerådgivning. Foto: Peter Johansson/Sveriges Radio
I Stockholms gamla fattighus har familjerådgivningen sina lokaler
2 av 2
I Stockholms gamla fattighus har familjerådgivningen sina lokaler Foto: Peter Johansson/Sveriges Radio

Bostadsbristen skjuter upp separationer

Bostadsbrist skjuter upp skilsmässor
1:09 min

Var femte person har själv, eller känner någon, som skjutit upp en separation på grund av att det är svårt att få tag i en bostad.

Det visar en undersökning från bolåneföretaget SBAB.

– En del par är förberedda på hur det ser ut med bostäder i Stockholm, och de handskas på ett helt annat sätt med frågan än par som är i en känslomässigt svårare situation och som kanske inte vet hur svår det är att få tag i en bostad, det kan bli chockartat, säger Kajsa Hagberg, familjerådgivare på Stockholms stads familjerådgivning.

Bolåneföretagen SBAB har frågat drygt 1 000 personer om de själva eller någon de känner skjutit upp en separation på grund av det är svårt att få tag i en ny bostad. Drygt var femte svarade ja på frågan. Värst är situationen i Stockholm – där svarar nästan var tredje ja på frågan.

När det gäller gifta par så har man en betänketid på sex månader innan skilsmässan går igenom. Det är bra med tanke på bostadssituationen i Stockholm, tycker Kajsa Hagberg.

– Det kan i vissa fall vara bra att det tar tid att ta de här besluten, eftersom beslut man tar mitt i en kris ofta blir dåliga beslut, man kanske försöker besluta sig ur ett relationsproblem genom att väldigt snabbt gå till handling, säger Hagberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".