Lagbok och tandläkare.
Nu får Nema rätt av tingsrätten. Arkivbild. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Viktig dom för beslöjade kvinnor inom vården

Nema Abdihakim: Känner tilltro och hopp till samhället
1:38 min

Det är diskriminering att förbjuda löstagbara engångsärmar inom vården. Tandläkarstudenten och Järvabon Nema Abdihakim fick rätt efter sin DO-anmälan mot Karolinska Institutet.

Det var för tre år sedan som tandläkarstudenten och Järvabon Nema Abdihakim, av religiösa skäl, begärde av Karolinska Institutet att få använda löstagbara engångsärmar för att täcka sina underarmar när hon behandlade patienter.

Men KI beslutade att inte göra några undantag från sina hygienregler eftersom de anser att det skulle öka risken för sjukdomar.

DO såg annorlunda på saken och hävdade att det är lika säkert att använda engångsärmar som engångshandskar. Forskare hävdade nämligen att engångsärmarna redan används inom tandläkarvården i Sverige och i Storbritannien utan större infektionsrisk än med engångshandskar.

Det betyder att man inte behöver ge upp en grundläggande mänsklig rättighet.

Efter en tre år lång rättsprocess slog Stockholms tingsrätt nyligen fast att det är diskriminerande att förbjuda löstagbara engångsärmar i vården. 

– Domen betyder väldigt mycket. Framför allt betyder den att man har möjlighet att arbeta inom vården, att studera vård, utan att behöva ge upp en grundläggande mänsklig rättighet att kunna utöva sin tro, säger Nema Abdihakim.

För Nema Abdihakim har det varit viktigt att driva ärendet.

– Många unga kvinnor har kontaktat mig i och med det här fallet och frågat mig om de ska söka sig till den vårdutbildning som de vill söka eller inte. Många andra tjejer som redan går vårdutbildningar och möter samma problematik har frågat mig hur de ska bemöta det här på sitt universitet. Den här domen innebär att de kan praktisera sin tro och samtidigt bedriva patientnära verksamhet, säger Nema Abdihakim.

Nema Abdihakim säger att domen gav henne mycket tilltro och hopp till samhället.

– Vi har nu lika stora möjligheter till arbete och till en framtid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".