Ametist Azordegan musikjournalist
Musikjournalist Ametist Azordegan är curator. Foto: Scenkonstmuseet

Svensk hiphop flyttar in på museum

Musikjournalist Ametist Azordegan: Genren speglar samhället
4:03 min

Från gatan till ett nyöppnat museum på Östermalm. För första gången ska svensk hiphop visas i en utställning, Ortens favoriter.

 

Stockholms nya museum, Scenkonstmuseet på Östermalm, slår upp portarna med den första utställningen om svensk hiphop.

– Detta är något som jag är väldigt glad över att få jobba med, säger musikjournalisten och curatorn Ametist Azordegan.

Utställningen Ortens favoriter är en tidsresa genom Sverige och täcker den svenska hiphopmusiken från 1983 fram till idag.

– Man skulle kunna välja ut några låttexter och få ett tvärsnitt över olika svenskars liv under olika epoker i Sverige. Det speglar samhället. Därför är hiphopen väldigt viktig, säger hon.

Ametist Azordegan anser att svensk hiphop är en berättelse om landet vi lever i.

– Den här musikgenren har en väldigt hög autenticitet i sina låttexter. De som rappar är väldigt personliga, de dokumenterar sin samtid, de problemformulerar och drömmer.

Tidigare har Ametist Azordegan varit en av dem som ansett att hiphop-genren i Sverige inte fått det utrymme den förtjänat. Detta håller nu på att ändrats, säger hon.

– Den här genren har gått ifrån att vara marginaliserad till att flytta in i kulturens finrum. På Grammisgalan förra året var det rekordmånga artister inom hiphop-genren som var nominerade, säger Ametist och fortsätter:

– Det här utställningen är en del av den utvecklingen. Det är ett typ av erkännande, en medalj, om att man är värd mycket för det svenska kulturarvet.

I februari 2017 öppnar Scenkonstmuseet på Sibyllegatan i Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".