Cissi Billgren-Askwall och David Unnersjö-Jess
Cissi Billgren-Askwall och David Unnersjö-Jess Foto: Mia Bryngelson/Sveriges Radio.

Fräck, fängslande, förståelig forskning – på fyra minuter

"Viktigt att förklara nyttan med det man gör"
3:01 min

I dag avgörs finalen i Forskar Grand Prix. Sju forskare har fyra minuter på sig att bjuda på den mest inspirerande och förståeliga presentationen av sin forskning.

Cissi Billgren-Askwall är Generalsekreterare på Vetenskap och Allmänhet som arrangerar tävlingen. Hon tycker att det är viktigt att forskare kan presentera sin forskning kort och förståeligt för gemene man.

- Ska du förklara för människor som själva inte håller på med forskning så är det viktigt att det blir begripligt och det är inte så himla lätt. Så därför är det bra att man övar på det och ett sätt att göra det är att vara med i den här tävlingen.

Nu har man vaskat fram sju finalister från hela landet och en av dem representerar Stockholm. Det är David Unnersjö-Jess som är forskare vid institutionen för tillämpad fysik på KTH och David intygar att det är en tuff uppgift att göra sin forskning lättbegriplig.

Svårigheten är att ta bort alla de ord som använder i vanliga fall

– Att verkligen bara förklara vad det är man har gjort och vad nyttan är med det man gjort.

För P4 Stockholm har David kortat ned sin presentation från fyra minuter till en.  Men innan han bjuder på den får han frågan "Vad är tillämpad fysik?" och då blev det genast svårare.

– Det kan jag behöva tänka lite mer själv på faktiskt. Vad är tillämpad fysik för någonting?, undrar David och skrattar.

Sedan förklarar han vad hans forskning går ut på. Det vill säga att göra njurar genomskinliga. Och här märks det att David har tränat!

Finalen går klockan 14 på Nalen. Vid 16 förväntas vinnaren vara korad. 

Här kan du läsa mer om tävlingen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".