Marika Markovits från Stockholms Stadsmission. Foto: Stadsmissionen och Oskar Kullander/TT.
Marika Markovits från Stockholms Stadsmission. Foto: Stadsmissionen och Oskar Kullander/TT.

Fattigdom gör fler människor hemlösa

"Det oroar oss"
4:02 min

Allt fler blir hemlösa enbart för att de är fattiga, skriver Stockholms Stadsmission i en ny rapport. Stadsmissionens direktor Marika Markovits säger att det behövs en tak över huvudet-garanti i alla kommuner.

– En tak över huvudet-garanti säkerställer att man faktiskt ska få, kortsiktigt, någonstans att ta vägen även om man bara är hemlös för natten och det tror jag är ett första steg, säger Marika Markovits.

– Och utifrån det sedan kan man jobba på mer långsiktiga lösningar.

Det finns ingen officiell statistik över antalet hemlösa, men Marika Markovits säger att Stadsmissionen märker i sina verksamheter att antalet hemlösa ökar. Därför föreslår hon bland annat en gemensam strategi mot hemlöshet i hela landet, och att alla kommuner inför en tak-över-huvudet-garanti.

Den stora bostadsbristen och ökande bostadspriser i Stockholms län gör också att allt fler blir hemlösa enbart för att de är fattiga.

– Dels är det den klassiska gruppen som av olika skäl har kanske både missbruk och psykisk ohälsa som grund för sin hemlöshet.

– Den grupp som ökar, och som oroar oss mer, är den grupp som har kanske enbart en låg ekonomisk standard. Att man lever mer eller mindre i fattigdom som grundskäl för sin hemlöshet, säger Marika Markovits.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".