Tusenlappar. Foto: Jessica Gow/TT
Foto: Jessica Gow/TT

Miljonhärva avslöjades med telefonavlyssning

Åklagaren: Tvättade pengar för att betala ut svarta löner
1:57 min

Tre män på Höglandet i Småland har åtalats för att ha tvättat pengar åt en rad Stockholmsföretag inom byggbranschen.

De tre männen, som företräder två olika bolag på Höglandet, misstänks ha hjälpt en rad Stockholmsföretag inom byggbranschen att tvätta totalt över åtta miljoner kronor genom att fakturera dem för arbeten som aldrig utförts.

Betalningen för de falska fakturorna har Höglandsborna sedan plockat ut i bankomater och skickat med post upp till Stockholm, enligt Marianne Staaf, kammaråklagare vid Ekobrottskammaren i Linköping.

– Varje sådant här kuvert kan innehålla någonstans mellan 60 och 120 000 kronor per gång, säger hon.

Pengarna misstänks ha använts för att betala ut svarta löner till byggarbetare i Stockholmsområdet.

– De tjänar otroligt mycket på det jämfört med att slippa betala moms och arbetsgivaravgifter. Staten är den stora förloraren i det här upplägget, säger Marianne Staaf.

Totalt är åtta, nio företag misstänkta för att ha skattefuskat, men alla ingår inte i åtalet eftersom det skulle bli för stort, enligt Marianne Staaf.

Spaningen mot männen på Höglandet och deras beställare i Stockholm inleddes i våras, när Finanspolisen upptäckte att det var mycket aktiviteter på deras bankkonton, med stora insättningar och uttag.

Polisen började då avlyssna de inblandades telefoner. De skuggade också Höglandsborna när de gjorde bankomatuttag, bland annat.

– Vi har haft civilklädda spanare som följt efter dem och tittat vad de har hållit på med, säger Marianne Staaf.

Vid ett tillslag i september hittade polisen ett av de postade kuverten, som innehöll 100 000 kronor. De pengarna har nu tagits om hand av Skatteverket.

Männen som misstänks ha tvättat pengarna, tre på Höglandet och en i Stockholm, har enligt Marianne Staaf tagit 20 procents provision, som de fördelat mellan sig.

De åtalas nu för bland annat grovt bokföringsbrott och medhjälp till grovt skattebrott, som kan ge fängelse.

Två av Höglandsborna är tidigare dömda för liknande brottslighet.

Männen förnekar brott. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".