Tilde Björfors
Tilde Björfors Foto: Lena Resborn/Sveriges Radio

Cirkus om flykt utmanar gränserna

"Publiken har känt en lättnad över att få vara medmänsklig"
1:46 min

Vad har en flykting och en cirkusartist gemensamt? Cirkus Cirkörs nya föreställning Limits hyllar de som vågar vara gränsöverskridande och ställer frågor om murar som stänger ute.

En flykting som inte får komma in i ett land, eller en vighetsartist som är född med en stel och stark kropp. Cirkus Cirkör firar 20 år med en föreställning om gränser på olika plan. Men enligt föreställningens regissör, Tilde Björfors, hänger det ändå ihop. 

– Skillnaden mellan en cirkusartist och en människa på flykt är ju ganska stor. En cirkusartist utsätter sig självmant för risker medan en flykting inte har något val. Men erfarenheten av att hantera osäkerheten och allt det svåra är densamma, säger hon. 

Vad kommer att hända på scenen?

– Där träffar vi ju cirkusartisterna och deras gränsöverskridande. Det är artister på väldigt hög nivå som gör sånt man inte trodde var möjligt. Och samtidigt får vi då höra röster från människor som vi har tagit emot. 

Den Stockholmsaktuella föreställningen har tidigare spelats i andra delar av landet. Där har publikens reaktioner på temat varit starka. 

– Jag upplever att publiken känt en lättnad över att få vara medmänsklig. För det är som att man annars inte får vara det idag utan att kallas naiv. Det tror jag slår an, säger Tilde Björfors, regissör och grundare av Cirkus Cirkör. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".