Lucia springer
Lucia springer Foto: ERIK MÅRTENSSON / TT

Är Lucia på väg bort?

Lena Kättström Höök: "Lucia kanske blir som en karneval"
4:22 min

Senaste årens lucianyheter handlar om inställda Luciatåg och nedlagda omröstningar i olika tidningar. Är Lucia på väg bort?

Tidningen Södermalmsnytt berättar att sju kommunala förskolor på Södermalm ställer in det traditionella lussefirandet i år och ersätter med en ljusfest.

Det här är inte första gången som Lucia stöter på motstånd. De senaste åren har vi hört om inställda Luciatåg och omröstningar i tidningar som tagits bort. Lena Kättström Höök är etnolog och arbetar som intendent på Nordiska museet och hon har precis kommit ut med boken "Lucia i nytt ljus".

Lena, är Lucia på väg bort?
– Det är luciatävlingarna som är på väg bort och inte själva Lucia.

Skönhetstävlingar är inte modernt längre. 

Är Luciaomröstningar skönhetstävlingar?
– Det har ju varit så. Nu kanske inte arrangörer erkänner det men den första tävlingen hölls 1928 och då kan man absolut säga att det var en skönhetstävling, säger Lena Kättström Höök.

Men varför tror du att förskolor ställer in Luciatåg?
– Om det nu är så att det finns tankar om att Lucia är en väldigt religiös figur så stämmer inte det. Det är bara namnet som är lånat från helgonet Lucia till den här högtiden. Men i Södertälje har det hänt saker. Där firas Lucia av Assyrier och Syrianer för att man associerar sig med henne. Helgonet Lucia blev förföljd för sin tro och det har man själv blivit.

Jag tror inte att Lucia försvinner.

Hur ser Lucias framtid ut i Sverige?
– Jag tror inte att Lucia försvinner. Det är själva firandet som förändras. Det kanske blir så att en friare uppfattning kommer att råda och att vi får se ett mer karnevaliskt firande.

En Luciakarneval?

– Ja, varför inte?  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".