En hand som tar i handtaget till en lägenhetsdörr
Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Uppmanar grannar ringa på för att rädda liv

"Att ringa på dörren kan stoppa våldet omedelbart"
1:44 min

Våld mot kvinnor kan stoppas med tre enkla metoder, menar de aktiva i projektet Huskurage. De har tagit fram en tydlig arbetsmetod som man vill få fastighetsbolag och bostadsrättsföreningar att använda sig av.

Genom att gå med i Huskurage lyfter man frågan om våld i hemmet. Förutom information till boende så handlar det rent praktiskt om tre saker, berättar Peter Svensson som driver projektet Huskurage.
– Om man hör någonting så ska man ett: ringa på, två: hämta mer hjälp och tre: ringa polisen.

– Att ringa på är det första man ska göra. Det är för att det kan stoppa våldet omedelbart och i sin tur rädda liv omedelbart, säger han.

Said Kanni som sitter med i styrelsen i en bostadsrättsförening i Upplands Väsby har goda erfarenheter av metoden. Hans förening införde den efter att flera i föreningen hört av sig till styrelsen då de misstänkte att en av grannarna utsattes för våld.

– Jag hade fått flera indikationer på att en kvinna blev utsatt för våld, då kände jag att Huskurage är ett väldigt bra koncept. Vi informerade alla boende och satte upp skyltar i området.

– Det gjorde att folk vågade knacka på och bry sig. Vi såg senare att kvinnan blev gladare och rörde sig mer ute och deltog när vi hade gemensamma städdagar. Små signaler som är lätta att upptäcka när man bor nära varann.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".