Lego
Lego Foto: Mårten Eidevall/Sveriges Radio

Bygger lego på utbildning – 40 miljoner till konsulter

"Vi hade en väldigt rolig dag"
2:27 min

Stockholms läns landsting har de senaste åren betalat närmare 40 miljoner kronor för olika satsningar där en bärande del är att de anställda ska sitta och bygga lego. Det hela handlar om sätt att bland annat minska väntetiderna för patienterna, så kallade Lean-processer.

– Det känns lite obekvämt. Jag tror att de flesta som jobbar i vården i dag, särskilt inom operationssjukvård, är medvetna om att det är en produktion vi håller på med, säger operationssjuksköterskan Johan Zahn på Danderyds sjukhus.

Men det kan uppfattas fel att komma och bygga lego i flytande processer på en operationsavdelning.

Idén med Lean kommer ursprungligen från bilindustrin. En tanke som handlar om att få ett flöde i arbetets olika processer, och där meningen är att ingenting ska göras i onödan – allt ska flyta. Konsultföretag som anlitas för att hjälpa till med Lean använder i sina utbildningar ibland en något annorlunda metod.

På Youtube hittar vi flera filmer från utbildningspass med så kallat Lean-spel. I de fallen sitter deltagarna i ett rum och olika grupper av personer ges varsin station. Där ska de samarbeta och bygga ihop legobitar med varandra till en större figur som sedan flyttas till nästa station och så vidare.

För ett antal år sedan kom så idén med Lean till vården – något som också Stockholms läns landsting hakat på – bland annat för att försöka korta väntetiderna för patienterna.

P4 Stockholm har granskat de senaste fem årens inköp av konsulttjänster. Totalt sedan 2011 har landstinget lagt 40 miljoner kronor på Lean-arbete.

Flera har använt det för att effektivisera och utveckla sin verksamhet. På flera av dessa har just legobyggandet varit en bärande del i utbildningen.

Konsultstöd i just Lean har köpts in av bland andra Danderyds sjukhus, Karolinska och Södersjukhuset, visar vår genomgång. Men även förvaltningar, exempelvis landstingsstyrelsens förvaltning, har anlitat konsulter för miljontals kronor för att få hjälp med att införa Lean.

En annan verksamhet som haft Lean-utbildning är Barnhälsovården i nordvästra delarna av länet. Chefen där, som var den som beslutade om satsningen, heter Ingrid Berg. Hon tycker att det har fyllt en viss funktion.

Vi hade en väldigt rolig dag... så kan man väl säga.

– Det gick ut på att vi skulle hitta en metod för att utveckla arbetet. Det har fungerat bra. Med hjälp av Lean kan vi processa det innan vi fattar ett beslut. Det är ju några år sedan och vi håller på fortfarande, säger Ingrid Berg.

Men inledningsvis så var det ju fråga om att bygga med legoklossar också?

– Ja, det var det (skratt).

Du skrattar?

– Alltså, vi var ju väldigt frågande inför det då. Och vi köpte nog den här legobiten också. Men det är ingenting som vi har hållit på med i vår verksamhet (skratt).

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".