Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Södertäljebor kräver bättre vinterbelysning

Publicerat fredag 2 december 2016 kl 05.22
"Ser mig alltid över axeln"
(1:23 min)
Gatulyktor i Geneta centrum i Södertälje.
1 av 2
Gatulyktor i Geneta centrum i Södertälje. Foto: Ann Törnkvist/Sveriges Radio.
Rasha Rebeh i Geneta.
2 av 2
Rasha Rebeh i Geneta. Foto: Sveriges Radio

Flera Södertäljebor känner sig otrygga och tycker att kommunen borde få upp mer belysning och göra mer för att skapa trygga miljöer.

En av de Södertäljebor P4 Stockholm pratat med är Rasha Rebeh. Hon hämtar sina barn på en förskola i Geneta, där en del belysning nära centrum varit utslaget ett tag. Rasha ser dåligt och känner sig ofta otrygg. För henne handlar det om den personliga tryggheten.

– Jag känner mig faktiskt mycket rädd när jag går i mörkret. Jag vänder mig alltid bakåt och tänker att någon ska komma med en kniv.

Rasha Rebeh tycker att Södertälje borde få till mer belysning, särskilt under vintern då hämtning och lämning på förskolan sker i mörker. 

För Ronnabon Linda Dieter handlar det om att så många som möjligt vågar sig ut, så det är folk i rörelse.

– Är det välbelyst är det färre problem, tror jag bara, rent generellt. Bara i det att man känner sig säkrare så vågar fler människor vara där och  vara ute och gå.

Södertälje kommun är väl medvetna om att en nyckel till ökad trygghet är just hur kommunen sköter belysning och utomhusmiljöer.

– Det är viktigt att man har belysning som fungerar, att det är rätt typ av belysning och att man röjer undan skymmande busksnår. Ytan som finns tillgänglig för någon som vill begå brott blir mindre, ytan man ser blir större och man känner sig tryggare då, säger säkerhetssamordnaren Åke Martinsson, som i veckan talade om säkerhet på ett seminarium för företagare i Södertälje.

Enligt Åke Martinsson gör man det svårare för öppen droghandel med bättre belysning. Att investera i utemiljön handlar om att skicka rätt signaler, säger säkerhetssamordnaren.

– Sönderslagna fönster eller mycket klotter signalerar att det är ett övergivet område. Det signalerar att här är det ingen som ser dig, här kan du begå de handlingar som du själv tycker att du vill genomföra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".