Akademibokhandeln. Arkivbild.
Akademibokhandeln. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Svenska PEN kritiserar inställt författarsamtal

"Nu ser vi att yttrandefriheten inskränks i det svenska samhället också"
1:47 min

Rädsla och hot får allt mer bestämma ramarna för samhällsdebatten. Det tycker Svenska PEN som idag reagerar mot Akademibokhandelns beslut att ställa in författarträffen med Gellert Tamas.

Samtalet med författaren Gellert Tamas skulle hållas i Akademibokhandelns stora affär i Stockholm men ställdes sedan in. Han skulle ha talat om sin bok som handlar om just det svenska hatet.

Men enligt bokhandeln är det inget konkret hot som ligger till grund för beslutet att ställa in. I en kommentar till P4 Stockholm skriver bokhandeln att man gjorde bedömningen att det inte var säkert att hålla ett evenemang med det här ämnet, mitt i julhandeln. 

Den bedömningen är Svenska PEN kritiska till. 

– Det här är ett tydligt bevis på att vi står mitt i ett samhälle där rädsla och hot får styra. Det är viktigt att även bokbranschen står för det fria ordet, säger Ulrika Engström, styrelseledamot i Svenska PEN. 

Även Kulturhuset Stadsteatern och Kungliga Biblioteket har reagerat och kommer att båda att hålla i samtal om hatkulturen, med bland annat Gellert Tamas. 

Akademibokhandeln skriver också i sin kommentar att man erbjudit författaren att komma till ett samtal i affären, efter stängning, men att han avböjt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".