Geneta i Södertälje är ett av områdena som identifierats som särskilt utsatta och ingår i Initiativ Marelds fokusområden.
Geneta i Södertälje är ett av områdena som identifierats som särskilt utsatta och ingår i Initiativ Marelds fokusområden. Foto: Ann Törnkvist/Sveriges Radio

Svårt hitta poliser till specialsatsning i Södertälje

"Det är just i Södertälje vi har svårt att hitta personal"
1:15 min

Polisen har svårt att hitta personal i Södertälje till ett nytt initiativ som ska bekämpa brott i länets mest utsatta områden.

– Vi har inte svårt att rekrytera till initiativet men till Södertälje. Om jag får gissa lite amatörmässigt handlar det om läget, det ligger lite längre bort. Det är lättare att rekrytera till Botkyrka och Rinkeby, säger kommissarie Gunnar Appelgren som leder Initiativ Mareld.

I somras rapporterade P4 Stockholm om utmaningen att hitta personal till Initiativ Mareld, som ska sysselsätta 270 polisanställda för att tackla brott i särskilt utsatta Stockholmsområden. Särskilt i Södertälje har det visat sig vara tufft.

Även Polisförbundet håller med om att Södertäljes läge – i länets sydligaste utkant – avskräcker vissa, men både de och Appelgren säger att ett grundproblem är bristen på poliser. För varje rekrytering har man helt enkelt tagit en polis från en annan del av verksamheten.

Till Mareld har man nu knutit till sig nio personer som inte tidigare jobbat i staden. Men samtidigt har man förlorat personal.

– Nio utifrån Södertälje. Men vi har också tappat, man har tappat fem-sex personer så det betyder att det blir en väldigt liten numerär förstärkning i första omgången. Men ambitionen är att förstärka med 45 årsarbetskrafter, säger Gunnar Appelgren.

På Polisförbundet säger huvudskyddsombudet Thomas Mattisson att trögheten beror på läge, pengar och att hitta rätt sorts poliser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".