Hanif Bali.
Hanif Bali. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Kritik mot Hanif Balis (M) twittrande

Sara Kukka-Salam (S): Ett konstigt ordval
1:47 min

Solnas oppositionsråd är kritiskt mot hur Solnapolitikern Hanif Bali (M) uttryckte sig på Twitter tidigare i veckan.

Riksdagsmannen Hanif Bali (M) skrev att nyanlända flyktingar har ockuperat Solna stadshus tre gånger eftersom de enligt honom inte varit nöjda med de bostäder som de blivit tilldelade av kommunen.

Sara Kukka-Salam (S) är oppositionsråd i Solna och tycker att det är ett konstigt ordval.

– Att använda ordet ockupation är väldigt starkt och då måste man verkligen ha fog för det man säger. Enligt den information jag har fått har det inte varit fråga om någon ockupation, säger hon.

Det var i onsdags morse som Hanif Bali twittrade om de påstådda ockupationerna. Anledningen till ockupationerna ska enligt honom ha varit att de nyanlända vill ha större bostad, vill ha förstahandskontrakt och vägrar dela bostad.

Men Åsa Bergström, förvaltningschef på kompetensförvaltningen på Solna stad, säger att det inte alls var fråga om en ockupation. Hon beskriver det som att det var en grupp nyanlända som ville berätta om sina synpunkter och klagomål för den ansvariga på Solna stad.

Men besökarna hade inte bokat någon tid för ett möte och eftersom det var dags för stadshuset att stänga så blev de tillsagda att gå hem vilket de inte ville. Ordningsvakterna på stadshuset försökte då få gruppen att lämna men eftersom de ändå inte gick därifrån så ringde man till lokalpolisen.

– Och de var vänliga och trevliga och hjälpte till att förklara att gruppen kommer få träffa beslutsfattare i morgon klockan nio. Och det slutade med att de lämnade stadshuset och kom tillbaka dagen efter, säger Åsa Bergström.

Hanif Bali står dock fast vid sin tweet och sitt ordval.

– Ja, det är väl definitionen av en ockupation. Om någon ombeds gå därifrån och inte gör det och man kallar dit ordningsvakter och de fortsätter vägra tills man tillkallar polis så är väl det definitionen av en ockupation. Jag ångrar inte ordvalet, säger Hanif Bali.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".