Storstockholms brandförsvars båt Fenix (arkivbild).
Storstockholms brandförsvars båt Fenix (arkivbild). Foto: August Bergkvist/Sveriges Radio

Två hoppade i vattnet från brinnande båt

"Initialt var det risk för att att branden skulle sprida sig"
1:19 min

En båt började i eftermiddags att brinna vid en kaj intill Gröna Lund på Djurgården. Två personer räddade sig undan lågorna genom att hoppa i vattnet.

När räddningstjänsten kom fram till kajen var båten, som är en 20 meter lång husbåt med plåtskrov, övertänd. Inledningsvis var det risk för spridning till andra båtar enligt Lars Madsen ledningsoperatör på Storstockholms brandförsvar.

– Vi tog ett beslut att vi skulle kraftsamla och åka ner till den där insatsen på Djurgården och vid vårdan framkomst visar det sig att båten är övertänd och att två personer har lämnat båten genom att hoppa i vattnet. 

Det var ett snabbt brandförlopp. Från att larmet kom in till att båten var övertänd tog det tio minuter. Två brandstationer och ett befäl var på plats och bekämpade branden i runt en timme. 

– Initialt fanns det en risk att branden skulle sprida sig till intilliggande båtar men vi lyckades ganska med ett ganska snabbt angrepp slå ner branden. 

De två som hoppat i vattnet drogs upp ur vattnet och fördes tillsammans med ytterligare en skadad person till sjukhus. 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".