Sten Nordin och Irene Svenonius
1 av 2
Sten Nordin och Irene Svenonius Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT
Irene Svenonius (M) och Sten Nordin (M)
2 av 2
Irene Svenonius (M) och Sten Nordin (M) på dagens presskonferens. Foto: Sveriges Radio

Svenonius (M) kan bli nytt finanslandstingsråd

Irene Svenonius: Jag har en gedigen erfarenhet
1:30 min

Irene Svenonius (M) föreslås få tyngsta rollen i Stockholms läns landsting och få ansvar för en budget på 90 miljarder kronor.

Moderaten Torbjörn Rosdahl, som är finanslandstingsråd och ordförande för landstingsstyrelsen, meddelade i höstas att han lämnar sitt uppdrag.

"När det finns möjlighet till en lugn och ordnad övergång bör man utnyttja den. Det innebär att jag kommer att lämna mitt uppdrag som finanslandstingsråd när det finns en efterträdare utsedd och att partiets interna process att utse en efterträdare nu kan påbörjas", sa Torbjörn Rosdahl i ett pressmeddelande.

Stockholms tidigare finansborgarråd, Sten Nordin (M), har lett arbetet i den moderata nomineringskommittén, för att ta fram det nya finanslandstingsrådet.

På måndagen presenterade han kommitéens förslag: Irene Svenonius, aktiv i Moderaterna i Täby. Hon var fram till 2014 stadsdirektör i Stockholms stad samt VD i Stockholms Stadshus AB.

Dessförinnan har hon, enligt Moderaterna, haft olika chefspositioner som tjänsteman i Stockholm stad sedan 2000. Före dess var hon politisk borgarrådssekreterare hos Carl Cederschiöld och Sten Nordin i Stadshuset. Iréne är civilekonom och ledamot i kommunfullmäktige i Täby kommun.

Stockholms läns landsting omfattar 26 kommuner och totalt drygt 2,2 miljoner invånare. Uppdraget som finanslandstingsråd anses vara landstingets mäktigaste. Budgeten för 2016 är 90 miljarder kronor, varav nära 80 procent utgörs av skatteintäkter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".