Johanna Höglund
Johanna Höglund från Älvsjö i Stockholm. Foto: Sveriges Radio.

Johannas bror fick ett nytt hjärta

"Det var helt surrealistiskt"
2:47 min

Johanna Höglunds sjuka storebror fick ett nytt hjärta för sex år sedan. Genom sin insamling hoppas hon nu att fler människor ska donera sina organ.

När Johannas storebror bara var 14 år blev han svårt sjuk. Vid 21 behövde ett nytt hjärta för att kunna fortsätta leva.

– Under julen gick det väldigt snabbt utför och han blev väldigt, väldigt dålig. Då var det tufft, för man får inte gå runt och hoppas på att någon annan ska dö.

Efter ett halvår av väntan, en dag i februari, kom plötsligt telefonsamtalet.

Johanna var den som lyfte på luren.

– Det var helt surrealistiskt. Jag kommer inte exakt ihåg var de sa, men de frågade om min bror var hemma och jag minns att jag ropade på honom.

Efter det gick allt väldigt fort. Ett hjärta klarar sig utanför kroppen i fyra timmar, så plötsligt låg Johannas bror på sjukhuset och skulle genomgå en transplantation.

– Det var väldigt märkligt. Man lämnar av någon som är jättesjuk och ser väldigt svårt sjuk ut - han var väldigt blek och frös mycket - och sen när han vaknade upp var det första han sa att han var varm och ville att vi skulle öppna fönstret. 

Nu har det gått sex år sedan operationen och idag mår Johannas bror bra.

Men för att rädda fler liv har Johanna startat en insamling i samarbete med organisationen MOD. Insamlingen pågår fram till och med julafton, och målet är att få ihop 5 000 kronor.

– Många tänker kanske inte på att man behöver skriva upp sig på en lista, eller berätta för sina anhöriga, att man vill bli organdonator. Det är en ganska tuff fråga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".