Lego
Lego används för lära ut processarbete. Foto: Mårten Eidevall/Sveriges Radio

Överläkare: Lego-metod behöver inte vara dålig

Överläkare Bo Wikström: Legobyggande behöver inte vara fel
1:30 min

Att bygga med legoklossar för att lära sig att bli effektivare på jobbet
är en metod som mycket väl kan fungera. Det säger överläkare Bo Wikström på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge.

– Vi arbetar ständigt med att göra vården bättre och det kan göras på många sätt, säger överläkare Bo Wikström på Karolinska Huddinge.

Stockholms läns landsting har under de senaste fem åren lagt ner närmare 40 miljoner kronor för utbildning i LEAN-arbete. Detta för att bli smidigare och effektivare och bland annat korta patienternas väntetider.

En betydande del av utbildningen har skett genom låta deltagarna bygga lego, något som i dag ifrågasätts av många vårdanställda.
En av dem är operationssjuksköterskan Johan Zahn på Danderyds sjukhus.

– Det känns lite obekvämt. Det kan uppfattas fel att bygga lego i flytande processer på en operationsavdelning, säger han.

Men Bo Wikström, överläkare på Karolinska Huddinge, understryker att oavsett vad arbetet kallas så handlar det i grund och botten om samma sak.

Metoden att lära processarbete med hjälp av legoklossar har Bo Wikström rent principiellt inget emot.

– Det handlar om att visualisera ganska komplicerade sammanhang.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".