Räddningsuppbådet vid kanotolyckan i Ånnsjön
Räddningsuppbådet vid kanotolyckan i Ånnsjön i juni 2015. Foto: Terje Naess

Kanotolyckan på Ånnsjön i rätten

Staffan Andersson rapporterar
1:04 min

På tisdagen inleds rättegången mot lägerledaren vid det konfirmationsläger i Ånnsjön 2015 då två pojkar höll på att mista livet vid en kanotolycka.

Det var ledaren på konfirmationslägret som beslutade att en paddeltur skulle genomföras trots tidvis frisk vind och att deltagarna hade liten erfarenhet av paddling. Det slutade med att de hamnade i Ånnsjöns kalla vatten en junidag för snart ett och ett halvt år sedan.

Två av de tonåriga pojkarna höll på att mista livet, en av dem låg över två timmar i vattnet och överlevde ett hjärtstopp på sex timmar. De vårdades för livshotande skador under en tid och fick också bestående men av olyckan.

Ungdomarna hade inte fått nån rejäl säkerhetsgenomgång, det fanns ingen följebåt och ingen hade våt- eller torrdräkt. Därför menar åklagaren att lägerledaren bör hållas ansvarig för olyckan.

En anledning till att åklagaren vill pröva fallet i rätten är att vårdnadshavare ska kunna känna sig trygga att skicka iväg barn på sådana här aktiviteter och att det därför är viktigt att det prövas om det handlar om oaktsamhet.

Om lägerledaren döms för vållande till kroppsskada kan han få böter eller fängelse upp till sex månader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".