Attunda tingsrätt
1 av 5
Attunda tingsrätt Foto: Emma Kirkhoff/ Sveriges Radio
Kanotolycka i Ånnsjön
2 av 5
Kanotolycka i Ånnsjön Foto: Terje Naess
Åklagare Håkan Andersson
3 av 5
Åklagare Håkan Andersson Foto: Emma Kirkhoff/ Sveriges radio
Thomas Bodström
4 av 5
Thomas Bodström Foto: Emma Kirkhoff/ Sveriges radio
Tobias Fälth, försvarare
5 av 5
Tobias Fälth, försvarare Foto: Emma Kirkhoff/ Sveriges Radio

Lägerledare nekar till brott vid kanotolycka

Thomas Bodström, målsägandebiträde: Det kommer följa pojkarna hela livet
1:48 min

På tisdagen inleddes rättegången mot en anställd vid Sollentuna församling som står åtalad för vållande till kroppsskada i samband med en kanotolycka under ett konfirmationsläger i Jämtland förra sommaren.

Två ungdomar från Sollentuna var nära att dö i olyckan, och ytterligare en pojke skadades allvarligt. Enligt åklagare Håkan Andersson har ungdomsledaren varit oaktsam.

– Det fanns säkerhetsåtgärder som han hade kunnat vidta om han hade gjort en säkerhetsbedömning.

Det var i juni förra året som tre 14-åriga pojkar från Sollentuna föll i vattnet när de paddlade kanot på en fjällsjö under ett konfirmationsläger i närheten av Åre i Jämtland.

Ungdomarna var ensamma vid olyckan och det tog flera timmar innan de hittades i det 4 grader kalla vattnet. Två av pojkarna flögs till sjukhus med livshotande skador. Den tredje pojken skadades mindre allvarligt.

På tisdagen inleddes rättegången i Attunda tingsrätt, där en ungdomsledare från Sollentuna församling står åtalad för vållande till kroppsskada.

– De har råkat väldigt illa ut, två av dem var oerhört nära att dö. Det här är något som kommer följa med dem hela livet och då är det viktigt att någon tar ansvar för det som har hänt, säger pojkarnas målsägandebiträde Thomas Bodström.

Enligt åklagare Håkan Andersson vidtog ungdomsledaren inga säkerhetsåtgärder. Hade han gjort det hade olyckan inte inträffat, eller fått mindre allvarliga konsekvenser.

– Man hade kunnat ha en följebåt, man hade kunnat sätta på deltagarna våt- eller torrdräkt. Och viktigast av allt så hade man kunnat prata med och informera deltagarna om säkerhet och vad man gör om någonting händer.

Ungdomsledaren nekar till brott. Enligt mannens försvarsadvokat Tobias Fälth har det inte ingått i hans arbetsuppgifter att ha ansvar för säkerheten.

– Jag menar självklart att han har haft, och han upplever själv att han har haft, ett moraliskt ansvar. Men det straffrättsliga ansvaret har han svårt att bedöma.

Rättegången fortsätter under onsdagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".