Alaa Sadaldeen.
I Syrien var Alaa militärpilot. I Sverige vill han starta bilserviceföretag. Foto: Mariela Quintana Melin/Sveriges Radio

Ska bli lättare för nyanlända att starta företag

"Vi ska bygga det största företaget i framtiden"
1:40 min

Intresset för att starta företag bland personer som nyligen fått uppehållstillstånd i Sverige växer. Alaa Sadaldeen från Syren vill öppna ett bilserviceföretag i framtiden.

Arbetsförmedlingen, Nyföretagarcentrum och Tillväxtverket menar att det finns ett växande intresse för att bli egenföretagare hos nyanlända.

I Flemingsberg i Huddinge höll Nyföretagarcentrum en starta eget-kurs för nyanlända. En av kursdeltagarna är Alaa Sadaldeen, som varit i Sverige i 2,5 år. Han tror att det blir lättare för honom att starta eget än att få ett jobb.

– För framtiden tror jag att det är bättre för min ekonomi, säger Alaa Sadaldeen.

Regeringen vill göra det lättare för nyanlända att starta eget. Tillväxtverket har fått 18 miljoner kronor av regeringen för att underlätta för nyanlända och asylsökande att bli företagare. När Tillväxtverket nyligen var med på eget företag-mässan i Älvsjö sökte sig närmare tusen personer till deras monter, där man kunde få hjälp på olika språk.

Bilden av att det finns ett stort intresse delas av Anna Kayal, näringslivsutvecklare i Botkyrka kommun.

– Ja, det gör det. Det gör det definitivt, säger Anna Kayal.

Både Huddinge och Botkyrka kommun sponsrar kursen med 50 000 kronor var.

– Vi vill ta vara på den kompetens som de nyanlända har, säger Kayal.

Alaa Sadaldeen var militärpilot i Syrien. Här i Stockholm vill han starta en bilservicefirma tillsammans med kompisar.

– Vi kanske börjar med tvätt, olja och däck. Först ska vi börja med två personer. I framtiden har vi kanske större ekonomi. Då ska vi absolut bygga och kanske bli det största företaget i framtiden, säger Alaa Sadaldeen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".