Olle Burell, skolborgarråd i Stockholm. Foto: Johanna Sjöqvist Harland/Sveriges radio.
Olle Burell, skolborgarråd i Stockholm. Foto: Johanna Sjöqvist Harland/Sveriges radio.

Skolborgarråd välkomnar PISA-uppgången

Olle Burell (S): En arbetsseger
5:06 min

De svenska elevernas kunskaper har vänt uppåt efter de senaste årens nedgång, visar PISA-undersökningen som presenterades på tisdagen. Stockholms skolborgarråd Olle Burell (S) välkomnar utvecklingen.

– Jag ser det här som en arbetsseger för Sveriges lärare och skolledare och inte minst eleverna som jobbar jättehårt för att lära sig mer. Så det är en glädjens dag, verkligen, säger han.

I Skolverkets redovisning av PISA-undersökningen, där säger man samtidigt att skillnaderna socioekonomiskt har ökat. Lite förenklat att skillnaderna mellan elever i fattiga och rika områden ökar. Vad tänker du när du hör det?

– Precis, det är därför som den här dagen som innehåller mycket glädje också innehåller allvar, och där vi förstår hur viktigt det är att hålla ut. Att hålla i de riktade satsningar vi gör för att stödja elever med tuffare utmaningar. De som inte har med sig hemifrån den utbildningsnivå från föräldrarna, det sociala kapital som den genomsnittliga eleven har.

– Och att vi satsar på de områden i Stockholm som behöver ännu mer resurser så att det ska gå lika bra där. Så det här är verkligen ett argument för fortsatta satsningar på ökad likvärdighet och jämlikhet i hela Stockholm, säger Olle Burell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".