Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Julgran
Känner du av ökad stress i juletid? Foto: Anders Wiklund/TT

Höga stressnivåer i Stockholm

Stockholmarna upplever sig stressa mest i landet
1:12 min

Med två och en halv vecka kvar till jul är det många som känner stressen krypa sig på. Men det är stora skillnader i stressnivåer runtom i landet – och mellan män och kvinnor.

Enligt den senaste nationella folkhälsoenkäten, som publiceras av Folkhälsomyndigheten, är den upplevda stressen högst i Stockholm. Där känner sig 16 procent stressade. 

Lugnast tar man i Dalarna, Gävleborg och i Norrbottens län, där uppger 10 procent att de känner sig stressade.

Och tittar man bara på kvinnorna blir siffran ännu högre. Andelen kvinnor som känner sig stressade ligger på 20 procent i Stockholm. Minst stressade är männen i Norrbotten och Dalarna. Där uppger endast 7 procent att de känner sig stressade, skriver nyhetsbyrån Siren.

Kvinnor visar generellt högre stresspåslag än män och arbetar på det hela taget mer än män, då man förutom jobbet tar större ansvar i hemmet.

En annan faktor är att kvinnor i större utsträckning tar på sig rollen av att vara koordinator i familjen.

Enligt Torbjörn Åkerstedt, professor vid KI och chef för Stockholm Stress Center, ligger den största stressen i skärningen mellan arbete och familj. Han tipsar om ett effektivt motmedel: Att helt enkelt skära ner på ambitionerna och säga nej när det går.

Siffrorna är hämtade från nationella folkhälsoenkäten 2016, som publiceras av Folkhälsomyndigheten. Varje år består det nationella urvalet av 20 000 personer i åldrarna 16–84 år. Totalt skickades enkäten till 33 000 personer. Svarsfrekvensen var 47 procent av de tillfrågade. Här har svaret på frågan om hur många som upplever stress 2013-2016 valts ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".