Bilbrand
1 av 2
Väktare har bland annat åkt på larm om bilbränder i Sollentuna. Foto: Johan Nilsson/TT
Magnus Sjöholm
2 av 2
Magnus Sjöholm vid Brandmännens riksförbund. Foto: Emma Kirkhoff/Sveriges Radio.

Kritik mot att väktare släcker bränder

Magnus Sjöholm: Kommunen och brandkåren begår brott
1:43 min

Ringer du 112 vid en brand i Sollentuna, är det inte säkert att det först är brandkåren som kommer. Väktare utrustade med pulversläckare kan i stället dyka upp för att påbörja släckningen.

Enligt facket strider det mot lagen att låta ett kommersiellt bolag utföra räddningstjänst.

– Vi har haft inne det här hos vår advokatbyrå för juridisk bedömning, och de gör samma tolkning som vi gör. Nämligen att Sollentuna kommun och Brandkåren Attunda begår brott mot Lagen om skydd mot olyckor, säger Magnus Sjöholm, distriktsombudsman vid Brandmännens riksförbund. 

Sollentuna kommun har, i samförstånd med Attunda brandkår, gett ett väktarbolag uppgiften att släcka bränder i kommunen. Väktarna har försetts med samma radioutrustning som all blåsljuspersonal och larmas också ut via samma system, Rakel.

När räddningscentralen får ett larm om en brand i Sollentuna dyker därmed även väktarbilarna upp som enheter på en digital karta, och kan larmas ut på samma sätt som brandkåren.

De blir dragna på brand i byggnad och brand i icke byggnad. Det kan vara bränder utomhus, i egna hem, och de har även åkt på bilbränder.

Väktarna ska bara påbörja släckningsarbetet, och brandkåren kommer alltid och tar över. Men enligt Magnus Sjöholm är upplägget förenat med risker för väktarna, som bara har två dagars utbildning och tillgång till endast en pulversläckare.

– De har inte samma skyddsutrustning och de har inget rökskydd eller andningsapparat. Har de inte den utrustning som vi har och inte heller erfarenheten så är det klart att det kan vara ett arbetsmiljöproblem, säger han.

Att fler kan bidra till att släcka bränder tycker facket är bra. Men att systematiskt anlita väktare för brandsläckning menar man strider mot lagen, som säger att personer som utför räddningstjänst ska vara anställda hos en kommun eller ett kommunalförbund - inte hos ett privat bolag.

Men kan man säga att väktarna utför räddningsgtjänst när de bara påbörjar släckningsarbetet?

– Ja, antingen är man del i system eller så är man inte del i systemet. Och i det här fallet är ju väktarna del i systemet eftersom Brandkåren Attunda har släppt in väktarna i sitt operativa system, säger Magnus Sjöholm.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".