Stefan Sauk
Stefan Sauk. Foto: Mårten Eidevall/Sveriges Radio

Sauk har svart bälte i Stora ljudbokspriset

Stefan Sauk: Jag lägger in mycket av mig själv när jag läser
0:48 min

I mars nästa år delas Stora ljudbokspriset ur för nionde året. Stefan Sauk har förärats priset hela tre gånger och är en favorit för många ljudbokslyssnare.

Under de senaste tio åren har ljudbokslyssnandet tiofaldigats, trots att antalet läsare av pappersböcker inte minskat. Skådespelaren Stefan Sauk är en av många skådespelare som regelbundet läser in böcker. Han har vunnit Stora ljudbokspriset tre gånger sedan det instiftades 2008.

– Innan jag tar mig an en bok läser jag den en gång, och om den inte är för "tattig" så kör vi. Sen gör vi inläsningen tätt inpå, så jag har storyn och alla karaktärer i kroppen, så att säga.

Hur mycket av dig själv kan du lägga in i inläsningen?

– Jag skjuter rätt mycket från höften. Ibland gestaltar jag, som till exempel härmar hur personer i böcker pratar. Jag är nog känd för att gestalta lite väl mycket, säger Stefan Sauk.

Det är en annan typ av skådespeleri.

För de som gillar Stefan Sauks bokinläsningar är det kanske just det som är tjusningen – hans förmåga att leva sig in i böckernas olika roller.

 – Det finns lite olika skolor där. En del tycker man ska läsa så strikt som möjligt, men jag färgar innehållet.

Stora Ljudbokspriset instiftades 2008 med syfte att lyfta fram ljudboken och främja utvecklingen. Priset belönar både författare och inläsare.

Det är lyssnarna som röstar fram vinnaren genom att välja favoritbok på Stora ljudboksprisets hemsida.

Man kan rösta på sin favorit till och med på söndag, 11 december.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".