telefon
Rosenborgskolan fick ett falskt larmsamtal under onsdagen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

500 elever låstes in efter falsklarm

Tillförordnad rektor: Det var hög puls här
3:41 min

Representanter från Södertälje kommun skulle genomföra en krisövning. Men larmsamtalet hamnade fel och i stället låstes eleverna på Rosenborgskolan in under förmiddagen.

Polis kom och sökte igenom skolan och kunde konstatera att det inte handlade om ett attentat.

Andreas Hallström är tillförordnad rektor på Rosenborgsskolan och fick ett samtal från sina kollegor under förmiddagen.

– Det var direkt efter han hade tagit emot ett samtal där någon hade uppgett sig för att vara polis. Och det ska ha förmedlats att det fanns en gärningsman kvar i våra lokaler och ni bör hålla elever inspärrade, säger Andreas Hallström.

Skolan agerade som att det var ett riktigt samtal och rektorn gick ut med information att lärarna skulle hålla kvar alla elever inne i klassrummen tills de fick ny information. Eftersom ingen visste att det var en övning var det många som blev oroliga.

– Det skapar ju självklart oro hos lärare och elever så det var hög puls här hos alla, säger tillförordnad rektor Andreas Hallström.

Åke Martinsson, samordnare på säkerhetsavdelningen på Södertälje kommun, säger att samtalet egentligen skulle gå till två grupper från kommunen som övade på krisledning. Men på något sätt hade man slagit fel nummer och i stället larmat Rosenborgskolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".