Bild på bring-brevbärare
En anställd berättar hur han och kollegorna brukar sitta och äta lunch i ett garage. Foto: Thea Mossige-Norheim

Brevbärare jobbar åtta timmar utan toalett

"Man känner sig inte så fräsch när man springer in där med sina svettiga kläder"
2:09 min

Många anställda på Bring Citymail måste klara av att jobba åtta timmar utan att gå på toaletten. Nu riskerar företaget miljonböter om de inte löser problemet, rapporterar P3 Nyheter.

Bring Citymail är bland de största i Sverige på att dela ut post från företag, till exempel fakturor, reklam och tidningar.

Många anställda på Bring Citymail får försöka låna toaletter på restauranger och använda garage som lunchrum under sina postrundor, eftersom det inte finns några lokaler där de kan göra det.

Ellinor och Arif från Stockholm är två av runt 1 500 anställda på Bring. När de jobbar långa pass, ibland 6–8 timmar ute på stan, så finns det inga rum där de kan ta rast, värma mat eller gå på toa. En annan anställd berättar hur han och kollegorna brukar sitta och äta lunch i ett garage.

Det brukar vara pizzerior, jag kanske inte går in på den finaste restaurangen. Man känner sig inte så fräsch när man springer in där med sina svettiga kläder.

– Jag kommer från Bangladesh, så jag kan fråga någon indisk restaurang, säger Arif.

Eddie Lövholm Eriksson är nationell ordförande på fackklubben SEKO Bring Citymail.

– Vi har exempel på särskilt väldigt många kvinnliga medarbetare som inte vågar dricka tillräckligt mycket vatten innan sin runda för att de är rädda för att bli kissnödiga, berättar han och fortsätter:

– Det är ju egentligen en principiellt viktig fråga. Kan du kräva av en anställd att arbeta en hel arbetsdag utan att kunna gå på toaletten?

Arbetsmiljöverket är den myndighet som ser till att företag följer arbetsmiljölagen. De tycker att Bring bryter mot regler om arbetsplatsens utformning eftersom många anställda inte har tillgång till lunchrum och toaletter när de delar ut post. Om det här inte fixas innan den 20 januari så måste Bring betala en miljon kronor.

Jag kan läsa till exempel såhär: "Ni ska se till att det finns tillräckligt många toaletter med låsbar dörr". Ja vad förväntas av oss då egentligen, när någon är ute och åker bil och delar ut post på landsbygden?

Bring har nu överklagat Arbetsmiljöverkets beslut till Förvaltningsrätten, eftersom de inte förstår hur de ska kunna lösa det här. Och beroende på Förvaltningsrättens dom om hur lunchrum och toaletter för de som jobbar länge utomhus borde ordnas, så kan det enligt Arbetsmiljöverket bli vägledande för hur hela branschen ska behöva göra i framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".