Andreas Brunnström.
Andreas Brunnström. Foto: Emelie Smedslund/Sveriges Radio

Andreas blev mobbad för sin asperger

"Det bästa är rak kommunikation"
1:27 min

Andreas Brunnström vill att fler ska förstå hur det är att leva med Aspergers syndrom - en diagnos han själv fick när han var 17 år och utsatt för mobbning.

Andreas Brunnström från Hässelby tyckte att hans liv blev så mycket lättare efter att han fått diagnosen.

Genom den kunskap han fick om den neuropsykiatriska funktionsnedsättningen blev det också lättare att förstår varför han var som han var.

– Folk tror att för att jag är 36 år och vuxen så ska jag förstå som en som är 36 år och vuxen, men det gör inte vi. 

– Jag har svårt för var går en gräns, att hålla mig innanför gränsen, vad är för mycket vad är för litet? Du måste markera en gräns väldigt tidigt, direkt, då lyssnar jag, säger Andreas. 

Det bästa är att du är rak och tydlig - rak kommunikation.

I dag brinner Andreas för att nå ut med information om Aspergers syndrom. Att fler ska förstå honom och alla andra som lever med den dolda funktionsnedsättningen.

Tillsammans med journalisten Anna-Maria Stawreberg har Andreas nu skrivit boken "Två världar möts - att leva med Aspergers syndrom".

Vem borde läsa boken?

– Allt och alla. Du kan ha Aspergers själv, du kan vara en nära anhörig men de jag specifikt tänker på är sjukvården och psykiatrin framför allt.

Anna-Maria fyller i att de fått många frågor från människor som fått höra att de arbetat med boken.

– Det är så många som sagt att "jag har en kompis eller en kusin som har Aspergers". Alla har vi en relation till personer med Aspergers, så att Andreas säger att alla borde läsa den. Ja, det kan jag hålla med om!

Boken släpps i januari.

Vad är asperberger?

Om man har asperger fungerar man bra intellektuellt, eller ibland över genomsnittet inom några eller flera områden som man är särskilt intresserad av. Det är vanligt att man har lätt att koncentrera sig på uppgifter som man upplever särskilt intressanta och meningsfulla. Ofta är man mycket uthållig när det gäller sina specialintressen, det vill säga man tröttnar inte så fort på det man är intresserad av.

Aspergers syndrom kan visa sig på olika sätt för olika personer och symtomen kan vara olika starka. Om du har asperger känner du troligen igen dig i några av de här punkterna:

  • Vissa intressen tar upp en stor del av din tid.
  • Du har mycket lätt att engagera dig i ämnen som intresserar dig, men känner motstånd mot att ta till dig information när du inte är intresserad.
  • Det kan vara svårt att förstå vad andra menar och hur de känner, om de inte säger det rent ut.
  • Vissa sysslor som andra gör nästan automatiskt, kan du behöva göra mer medvetet och steg för steg.
  • Du kan lätt bli stressad om du behöver göra något som är nytt och ovant för dig.
  • Det kan vara svårt att kommunicera med andra och du blir inte alltid förstådd.
  • Ibland hamnar du i beteenden och rutiner som känns svåra att bryta.
  • Dina sinnesintryck tycks starkare än andras, som till exempel lukter och smaker. Du upplever kanske att kläderna skaver eller att vissa ljud är mycket störande eller obehagliga.

Källa: 1177 Vårdguiden.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".