Torbjörn Rosdahl (M)
Torbjörn Rosdahl (M). Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
KONSULTERNA

Rosdahl (M) öppnar för granskning av konsulterna

"Vi ska tåla att granskas"
2:00 min

Finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl (M) välkomnar att både revisorer och åklagare kan komm att granska landstingets användning av konsulter.

– Jo, jag förutsätter att om en åklagare får information om någon oegentlighet är det ju åklagarens skyldighet att gå vidare med det, säger finanslandstingsråd Torbjörn Rosdahl (M).

Både den rödgröna oppositionen och facket Läkarförbundet tycker att revisorerna i landstinget borde granska konsultkostnaderna inom Stockholms läns landsting.

P4 Stockholms granskning visar att kostnaderna för konsulter har ökat markant de senaste åren. På fem år har över en miljard kronor lagts på att köpa in olika typer av tjänster.

Den omfattande pengarullningen skulle kunna intressera polis och åklagare, bedömer Joakim Nergelius som är professor i rättsvetenskap.

– Om det skulle komma fram att någon verksamhet avsiktligt och medvetet slösat skattemedel eller ägnat sig åt korruption ska det ju hanteras av polis och åklagare, säger Torbjörn Rosdahl (M).

Det är viktigt att åklagare tar sitt ansvar.

Sven Erik Ahlhem, tidigare överåklagare, anser att rättsväsendet alltför prövar uppgifter som avslöjats i media.

– Om någonting ger anledning att anta att brott har förekommit tycker jag att det är viktigt att åklagare tar sitt ansvar "ex officio" - det vill säga utan att det föreligger anmälan om brott - till exempel till följd av mediegranskning.

Landstingets revisorer kan komma att titta på hanteringen av konsultkostnaderna, efter P4 Stockholms avslöjande.

Kenneth Strömberg, ordförande för revisorsgrupp 1, säger att han nu ska ta upp det här med sina kollegor.

– Jag ska lyfta den här frågan och höra vad de tycker och tänker, säger han och fortsätter:

– Det är dock ingenting som har planerats innan det här hände. De andra revisorsgrupperna bör väl också titta på det här då tycker jag, säger Kenneth Strömberg.

Vi ska tåla att granskas.

Här har finanslandstingsrådet ingen protest.

– Såväl revisorer som polis och åklagare är välkomna att granska landstinget. Vi ska tåla att granskas, säger Torbjörn Rosdahl (M).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".