Debatt i Skärholmen
Politikerdebatt i Skärholmen. Foto: Sveriges Radio.

M vill tvinga alla elever att välja skola

Freddy Grip (V): Våga sätta stopp för vinstdrivande friskolor
1:32 min

Populära innerstadsskolor ska starta filialer i förorterna, och alla elever ska tvingas att välja skola. De förslagen kom Anna König Jerlmyr (M) med när P4 Stockholm sände en debatt från Skärholmen i södra Stockholm.

– Det finns många populära skolor i innerstaden, de skulle vi gärna se starta upp nya filialer i andra delar av staden så att det också blir en rörlighet av elever som söker sig runt om i hela staden. Det tror vi är viktigt. Och vi vill inför aktivt skolval för alla elever därför att vi vill öka medvetenheten, vad finns det för alternativ runt om i våra skolor, det sade Moderaternas Anna König Jerlmyr i skoldebatten i Skärholmen igår kväll.

Hennes recept för att göra skolan mera likvärdig var alltså att populära innerstadsskolor ska få starta filialer i förorterna, och att alla elever ska tvingas välja skola.

Vänsterpartiets Freddy Grip däremot ifrågasatte såväl friskolornas vinster som det fria skolvalet, som han hävdade är en av orsakerna till att det är så stora skillnader i resultat mellan olika skolor.

– Vi har börjat satsa på skolorna men vi måste våga komma längre och då handlar det om att politiken i stort måste våga sätta stopp för vinstdrivande friskolor och våga ifrågasätta det fria skolvalet. Vi har en extremt råkapitalistisk skola som faktikt gör jättestora skillnader och gör jättestor skada för många elever.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".