Olivia Trygg Larsen
Olivia Trygg Larsen Foto: Privat.

Alkoholen tog Olivias pappa

3:17 min

Olivia Trygg Larsens uppväxt i Djursholm präglades av pappans drickande. Det tog många år innan hon förstod att han var alkoholist - en sjukdom som till slut tog hans liv.

Trots att Olivia levde i ett kaos och mådde oerhört dåligt var det ingen som förstod vad som pågick bakom den putsade fasaden.

– Nej, det var inget som syntes utåt. Vilket gjorde det ännu svårare. Även om någon kände oss och även min pappa väldigt väl så kunde de inte se den här förändringen.

När Olvia var 15 år och gick i nionde klass lämnade hennes pappa familjen och försvann.

– Vi hade en "klassisk" julafton som inte blev så rolig som vi hade hoppats och några dagar efter så packade pappa en väska och försvinner iväg. Jag ska börja vårterminen i nian och berätta om vilken "fantastisk" jul jag har haft och prestera för att få de betyg jag behöver. Men varje dag springer jag hem efter skolan och ringer till varenda vårdcentral, varenda sjukhus och varenda hotell. Men pappa fanns ingenstans.

2010 blir Olivias pappa tvångsomhändertagen enligt Lagen om tvångsvård. När han varit nykter i ett antal månader bestämmer sig Olivia för att träffa sin pappa.

Det blev tre möten och en sista kram.

– Efter 20 minuter så känner jag att jag orkar inte längre! Så jag ställer mig upp och säger till pappa att om jag har väntat i fem år på att du ska bli nykter så kan jag vänta i fem år till på att du ska bearbeta de år som varit. Sen springer jag därifrån.

– Min pappa springer efter och vi kramar om varandra och jag känner pappas slitna skjorta, den här typiska "pappaskjortan", och han luktar pappa. Så pussar han mig på pannan som han brukade göra när jag var liten och säger till mig: "Jag älskar dig, min lilla älskling".

Det var mitt sista möte med pappa men också, någonstans, ett otrolig fint avslut.

Olivias pappa dör i sviterna av alkholismen. Efter det tog Olivia och mamman Agneta Trygg initiativet till Trygga barnen. Stiftelsen stöttar barn och unga som har en nära anhörig som har problem med alkohol, andra droger eller som mår psykiskt dåligt.

Nu rustar Olivia och hennes medarbetare för jul och den 18 december firar stiftelsen en Trygg jul där de firar med lekar, uppträdande, pyssel, julklappar och omtanke.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista