Cecilia Brinck (M), borgarråd
Cecilia Brinck (M), borgarråd Foto: Sveriges Radio.

Moderaterna lämnar råd för mänskliga rättigheter

"Ingen vettig användning av skattepenger"
1:53 min

Cecilia Brinck (M), oppositionens borgarråd i Stockholm, avgår från kommunstyrelsens råd för mänskliga rättigheter och kommer inte att ersättas.

Cecilia Brinck gör det i protest för att rådet, under drygt ett år av arbete, enbart diskuterat men inte åstadkommit något, säger hon.

– Jag tycker inte att det är en vettig användning av människors tid och skattebetalarnas pengar, säger Cecilia Brinck, moderat och vice ordförande i rådet där Feministiskt initiativ (Fi) har ordförandeskapet.

Rådet för mänskliga rättigheter är ett rådgivande och inte beslutande organ men vi hade våra förhoppningar om att det ändå skulle kunna agera. Nu är det dock klart att Fi inte vill ta tag i de riktiga problemen, säger Cecilia Brinck.

– De problem som finns där ute i verkligheten med människor som får sina mänskliga rättigheter förvägrade, tusentals ungdomar som utsatts för hedersförtryck, människor som blir skjutna, problem i stort och smått - för dem är det inte problem i deras universum utan det handlar om ett akademiskt seminarium där vi allihopa ska sitta och diskutera saker.

Cecilia Brinck säger att både politiker och externa experter, allt i allt 13 personer som sitter i rådet, är extremt kunniga och att de haft bra diskussioner.

– Problemet är att det inte mynnar ut i någonting.

– Jag tycker inte att MR-rådet behövs. Jag tycker att de här frågorna kan och bör hanteras ute i verksamheterna i stället. Frågor som rör MR i skolor, förskolor, i äldre omsorgen, i socialtjänsten, bland de människor som har kontakt med verksamheten.

Det är oförsvarbart att staden dessutom har områden där människor lever i någon sorts undantagsland och det gäller allt från parkeringsregler till personlig säkerhet, säger Cecilia Brinck.

– Delar av staden där samhället inte fungerar och statens mest grundläggande funktioner, nämligen att skydda människornas fri - och rättigheter faktiskt mer eller mindre abdikerat.

– Och där har vi ju en uppgift som politiker att se till att vi faktiskt försöker lösa de problemen snarare än att sitta och föra akademiska diskussioner i våra egna rum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".