Azra Durakovic, regionchef på fastighetsbolaget Victoria Park.
Azra Durakovic, regionchef på fastighetsbolaget Victoria Park står på en av de drabbade parkeringsplatserna i Tensta. Foto: Christy Chamy/Sveriges Radio

P-vakter kan snart vara tillbaka i Tensta

Fastighetsägaren: Vi har en lösning i sikte.
1:43 min

Två parkeringsplatser i Tensta har sedan april varit utan parkeringsövervakning eftersom fackförbundet Transport lagt ett skyddsombudsstopp.

Konflikten mellan fackförbundet, fastighetsägaren och parkeringsbolaget har varit segdragen. Men en lösning kan vara på gång till årsskiftet.

— Hela vårt parkeringsbestånd som är på Risingeplan och Hyppingeplan har vi kommit överens om att parkeringsvaktsbolaget skulle kunna släppa, säger Azra Durakovic, regionchef på fastighetsägaren Victoria Park.

Skyddsstoppet kvarstår ju eftersom Transportförbundet lagt det?

— Det ligger mellan parkeringsvaktsbolaget och Transport. Anledningen till att vi vill avsluta kontraktet är för att vi inte känner att parkeringsvaktsbolaget har tagit frågan framåt, säger Azra Durakovic.

Sedan mitten på april har två parkeringsplatser i Tensta varit utan övervakning efter att Transportförbundet lagt ett skyddsombudstopp efter att en parkeringsvakt gjort en anmälan om hot.

Konflikten mellan de tre parterna fastighetsägaren Victoria Park, arbetsgivaren parkeringsvaktbolaget och fackförbundet Transport har varit låst. För att garantera hyresgästernas och räddningstjänstens framkomlighet har polisen fått rycka in för att ta bort felparkerade bilar.

Fackförbundet Transports regionala skyddsombud Björn Breivik säger att parkeringsvakter möter risker på många ställen i länet inklusive stockholms innerstad men säger att åtgärderna för de här två parkeringsplatserna är ett större problem än vad arbetsgivaren själv kan lösa och hänvisar till fastighetsägaren men också till politiska och polisiära lösningar.

— Det finns inget jag kan se som någon har gjort med uppsåtet att verkligen göra skillnad, säger Björn Breivik.

Men Azra Durakovic säger att de redan infört en rad åtgärder för att förbättra bostadsområdet.

— Just den här enskilda situationen kan vi inte göra något åt eftersom vi inte är direkt inblandade. Däremot gör vi mycket för att förbättra miljön och tryggheten i området med våra värdar, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".