Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Rädd pojke tvingas träffa sin pappa

Mamman: Han kissar på sig och har mardrömmar
2:11 min
Hugo vill inte träffa sin pappa. Men mamma Marianne riskerar böter om det inte blir av.
Pojken vill inte träffa sin pappa, men mamman får böter om det inte blir av. Foto: Jonas Pettersson/Sveriges Radio.

En 9-årig pojke i Stockholm måste träffa sin pappa efter en dom i tingsrätten, trots att han är rädd för honom. Enligt P1-programmet Kaliber går föräldrarnas rätt ofta före barnens.

– Han ville inte äta mer, han kunde inte sitta stilla, han kissade på sig, hade mardrömmar och hade nattskräck.

Marianne, som vi kallar henne, lämnade ett mångårigt misshandelsförhållande och fick ensam vårdnad om barnen. Pappan har ändå rätt till umgänge med barnen, men den 9-årige sonen är rädd för sin pappa och vägrar att träffa honom.

Marianne har gång på gång försökt få med sig honom utan att lyckas. Han sparkar, slår och vägrar gå ur bilen.

Både socialtjänsten och BUP, Barn- och ungdomspsykiatrin, har i intyg avrått från umgänge eftersom pojken psykiska tillstånd försämras av försöken att få honom att träffa pappan. Marianne slutade försöka förmå sonen till umgänge efter att socialtjänsten muntligen rått henne till det.

Men pappa vände sig till Stockholms tingsrätt som kom fram till att domen skulle verkställas.

Det är väldigt svårt att förstå.

Om Marianne inte ser till att pojken träffar sin pappa ska hon betala 5 000 kronor i vite vid varje uteblivet umgängestillfälle.

– Domen säger att jag själv måste misshandla mitt barn, annars får jag betala 5 000 kronor i vite. Det är väldigt svårt att förstå hur det kan vara så.

Stockholms tingsrätt har avböjt att kommentera sitt beslut men Marianne har överklagat till Svea hovrätt som beslutat om inhibition, det vill säga tingsrättens beslut ska inte gälla förrän hovrätten tagit ställning till överklagandet.

Fokus ligger mycket på föräldrarätten.

Eva Diesen är jurist och har forskat om våld mot kvinnor och barn i nära relationer. Hon anser att tingsrätten i det här fallet gjort en extrem bokstavstolkning av lagen, men säger också att domstolar generellt har liten fokus på vad barnen vill och hur de mår.

– Barnens röster, vad det tycker tas det inte särskilt mycket stor hänsyn till utan fokus ligger mycket på föräldrarätten och föräldrarnas rätt till sina barn, och att ha fortsatt kontakt med sina barn.

En annan person har läst in Mariannes berättelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".