Mordet ska ha begåtts i Södertälje, enligt uppgifter till Länstidningen. Foto: Fredrik Persson
Mannen hittades död nedanför en balkong. Foto: Fredrik Persson

Polisen om Södertäljemordet: Det var lite märkligt

Fortsatt många frågor kring fallet
2:09 min

Det som avskrevs som självmord för 22 år sedan kan i själva verket ha varit ett mord.
– Vi fick inte fram något, säger den tidigare polisutredaren Peter Ståhl.

I torsdags gick en 63-årig kvinna in till polisen i Stockholm och berättade att hon dödat en person i Södertälje för 22 år sedan. Det handlar om en man i 40-årsåldern som den 8 november 1994 hittades död under en balkong, stucken i halsen.

Vi tyckte att det var lite märkligt.

Fallet avskrevs som självmord, men har nu tagit en ny vändning. På söndagen häktades kvinnan på sannolika skäl misstänkt för mord.

– Vi tyckte att det var lite märkligt. Han låg bara där under balkongen, säger Peter Ståhl – i dag pensionerad men 1994 en av två brottsutredare som hade fallet på sitt bord.

När Peter Ståhl och hans kollega kom till platsen för 22 år sedan påträffades kniven. Polisen efterlyste personer som gjort iakttagelser och försökte hitta ett motiv.

Det kom inte in några tips.

– Men vi fick inte fram något. Mannen hade ingen fast adress riktigt och inga vittnen hörde av sig. Det kom inte in några tips eller iakttagelser överhuvudtaget.

Rättsläkaren tittade på skadorna vid obduktionen och såg att det fanns märken från förstick.

– Det var mycket det han gick på. Det sker ofta med folk som vill ta livet av sig. De prövar lite först innan de fattar beslutet, säger Peter Ståhl. Men vi hade mycket diskussioner om det här.

Till slut ansåg rättsläkaren att det var ett självmord – att mannen hade tagit sitt eget liv. Efter det lades utredningen ner.

– Ibland når man inte ända fram. Men det känns skönt på ett sätt, säger Peter Ståhl om att kvinnan nu erkänt mord.

– Man har ju funderat på det här genom åren.

Vad skulle du vilja ställa för frågor till den häktade kvinnan som erkänt mordet?

– Ja, det är många frågor jag skulle vilja ställa till henne, bland annat vilken relation de hade och hur det gick till men framförallt skulle jag vilja veta varför.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".