Jisika och Koulit.
När Koulit fick erbjudandet om bostad blev hon så chockad att hon reste sig upp och gick. Foto: Mariela Quintana Melin/Sveriges Radio
Ett nytt Sverige

Ett oväntat uppbrott för Koulit

"Ska vi flytta från asylboendet till ett sämre ställe?"
3:55 min

Koulit Alshehade och hennes familj har fått erbjudande om bostad av Värmdö kommun. Men den är inte vad de förväntade sig.

– Om jag hade vetat att det skulle gå till på det här sättet, då hade jag kanske ansträngt mig själv på tre månader och försökt hitta ett eget boende, säger Koulit Alshehade.

Hon och maken Tareq Haddad fick för någon dag sen sitt efterlängtade bostadserbjudande från Värmdö. Men bostaden är inte alls vad barnfamiljen hade tänkt sig.

Ett rum i en korridor i ett hus med andra nyanlända. Gemensamt kök. Gemensam toalett.

På asylboendet har de i alla fall ett eget badrum, påpekar Koulit.

– Jag känner inte att jag har så många krav. Det enda kravet är att jag inte vill dela lägenhet. Det handlar om privatlivet. Vadå, skulle du gå med på att dela? Skulle du det?

Koulit förstår att det är svårt att få fram lägenheter. Men hon tycker att man borde tagit hänsyn till att de är en barnfamilj som behöver större utrymme.

Hör alla inslag om Koulit på Ett nytt Sverige.

Nu vet hon och Tareq inte vad de ska göra. Om en vecka måste de lämna asylboendet i Farsta. De har förstått att bostadsköerna i Stockholm är milslånga. Och att andrahandshyrorna är skyhöga.

Den som fått uppehållstillstånd och kommunplacering får ett erbjudande om bostad av den kommunen. Tackar man nej förlorar man också platsen i kommunen och får klara sig själv.

Det här visste ni ju. Hur kunde ni då säga nej?

– Jag visste att vi bara hade en chans. Men ska vi flytta från asylboendet till ett ännu sämre ställe? Nej, då sa jag nej. De hade ju lovat oss ett kontrakt på en lägenhet. Vi har väntat och väntat och väntat, och så blir det ett rum, säger Koulit.

Några dagar senare har Koulit, Tareq och barnen packat väskorna. De har genom en kompis fått en lägenhet i andrahand i Linköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".