Landstinget
Här inne diskuteras idag P4 Stockholms avslöjanden. Foto: Mårten Eidevall/Sveriges Radio
P4 Stockholm granskar

Konsultgranskningen tas upp i fullmäktige

(V): "Det finns för många och för dyra konsulter"
1:56 min

I dag tisdag möts politikerna i landstingsfullmäktige och tar upp P4 Stockholms avslöjande att landstinget köpt in externa konsulter för över en miljard de senaste fem åren.

En av de som tänker agera är vänsterpartiets oppositionsråd Håkan Jörnehed.

– Jag kommer under vår frågestund ställa frågan till finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl om han tänker vidta några omedelbara åtgärder för att bryta landstingets enorma konsultkostnader, säger Håkan Jörnehed (V).

Vad är det du främst är kritisk mot?

– Att det är så höga kostnader, att vi har så väldigt många konsulter,  och att de här konsulterna tar väldigt bra betalt. Jag undrar varför, säger han.

I förra veckan kunde P4 Stockholm rapportera att landstinget under de senaste femårsperioden köpt in externa konsulter för över en miljard kronor.

Det handlar framför allt om strategi- och management-konsulter som enligt vår granskning kostar i genomsnitt drygt 1 500 kronor per timme, men även betydligt högre timtaxor förekommer.

Många vårdanställda P4 Stockholm talat med är kritiska och anser att pengarna i stället skulle kunna ha använts till löner, nyanställningar och att öppna stängda vårdplatser.

I förra veckan sa finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl (M) att det inte går att räkna så – att pengarna för konsulter inte kan användas för att anställa sjuksköterskor.

Vänsterpartiets Håkan Jörnehed håller inte med.

– Jag skulle säga att han slingrar sig, det där låter bara byråkratiskt hur man fördelar pengar, säger han.

– Vi har ju en påse skattepengar som är möjlig att fördela - och då är det ju väldigt provocerande när vi hör att pengarna går till dyra och välbetalda konsulter. Detta samtidigt som vi har 500 stängda vårdplatser inom landstinget, säger Håkan Jörnehed.

Annika Löfman jobbar som biomedicinsk analytiker och inför dagens fullmäktige tycker hon att det känns som att styrande politikerna prioriterat fel.

– Ja, det är klart eftersom konsulterna kommer in och tar en stor del av pengarna som skulle kunna gå till oss som har jobbat länge. Själv har jag jobbat i över trettio år inom landstinget, så jag tycker nog att vi är värda lite mer, vi som är på plats och verkligen kämpar här, säger Annika Löfman.

Relaterat

Mer om Konsulterna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".